"Újabb, a gazdaságot korlátozó intézkedéseket Csehország már nem engedhet meg magának, ezért ilyen intézkedéseket nem is tervezünk. Fokozott felelősségre van szükség és mindenkinek be kell tartani a a járvány miatti bevezetett higiéniai óvintézkedéseket" - mondta az MTI szerint Babis.

A miniszterelnök megelégedéssel szólt arról, hogy a járvány ellenére a munkanélküliség továbbra is alacsony és számos vállalatnak új munkaerőre van szüksége. "Csehországban már nincs szabad munkaerő, ezért külföldi munkaerőre van szükség." Babis szerint a szakminisztériumoknak és a vállalkozói szövetségeknek kell megmondaniuk, hogy milyen szakmákból és hány emberre lenne szükségük külföldről. A félévi statisztikák szerint jelenleg majdnem 600 ezer külföldi állampolgár dolgozik Csehországban. A járvány miatt mintegy 40 ezer azok száma, akik nem tudtak visszatérni csehországi munkahelyükre.

Andrej Babis szerint a járvány "végső számláját" csak azután lehet majd elkészíteni, ha annak vége lesz.

Az új igazolt koronavírus-fertőzések száma "ugrásszerűen növekszik". Ez szerinte részben annak is következménye, hogy az emberek egy része úgy viselkedik, "mintha már eltűnt volna a koronavírus". A kormány legfőbb célja, hogy megvédje a leginkább veszélyeztetett csoportokat, a nyugdíjasokat és azokat az 50 éven felüli embereket, akik különféle betegségekben szenvednek.

Babis délután Bécsben osztrák és szlovák kollégájával tárgyalt a járványról. Prágába visszatérve cseh újságíróknak elmondta: Csehország, Ausztria és Szlovákia nem tervezi, hogy a koronavírus-járvány miatt kölcsönösen korlátozzák a határok átlépését.

"Kollégáim biztosítottak arról, hogy országaink közötti kapcsolatok nem lesznek korlátozva. Ez nem használna sem gazdasági kapcsolatainknak, sem az idegenforgalomnak. Meg kell találnunk az egyensúlyt lakosságunk egészségének megvédése és a gazdasági tevékenység biztosítása között, hogy mihamarabb kilábalhassunk ebből a válságból"- mondta az MTI szerint a cseh kormányfő.