Baj lehet a tejjel a szomszédban

A tej felvásárlásának csökkentése és a boltokat elárasztó import vészhelyzetbe hozza a szlovák termelőket.
Barabás T. János, 2016. február 25. csütörtök, 18:21
Fotó: Reuters

Több millió liter tehéntej értékesítése került veszélybe Szlovákiában - írta a pozsonyi Új Szó. Ennek oka elsősorban a tejkvóták megszüntetése, az orosz embargó, a csökkenő kínai kereslet és az ellenőrizetlen behozatal. Emiatt a feldolgozók sorra mondják fel a szlovák tejtermelőkkel kötött szerződéseket.

Az észak-szlovákiai tejtermelőket tömörítő fogyasztási szövetkezet, több dél-szlovákiai őstermelővel együtt rendkívül súlyos helyzetbe került - jelentette be Alexander Pastorek, a Szlovák Tejtermelők Szövetségének elnöke. Az ok, hogy a szlovák tejfeldolgozók nem hosszabbították meg a velük korábban megkötött szerződéseket.

Pastorek szerint pár héten belül hasonló lépésre szánhatja el magát az összes hazai tejfeldolgozó, ami az éves szinten 30 millió liternyi tehéntejet produkáló termelők számára rendkívüli érvágást jelentene.

Nem lesz kinek eladni a tejet

"A szlovákiai tejfeldolgozók egyre nehezebben érvényesülnek a külföldi piacokon, Európában ugyanis a tejkvóták megszüntetése, az orosz embargó és a csökkenő kínai kereslet miatt rengeteg tej halmozódott fel. Mindez a szlovákiai feldolgozók gazdálkodásán is meglátszik, így kénytelenek voltak felmondani az őstermelőkkel kötött szerződéseiket" - tette hozzá Milan Semancík, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke, aki szerint néhány szerződés már március 30-án lejár, miközben 2-3 hónapos felmondási idővel lehet számolni. Több termelőnek így júniusban már nem lesz kinek eladnia a tejet.

A helyzetet súlyosbítja, hogy eleve olyan régiókat sújt a mostani intézkedés, ahol a tejtermelés az egyik legfontosabb mezőgazdasági ágazat. A gazdák ráadásul nem számíthatnak gyors segítségre. Pastorek szerint leghamarabb júniusban segíthetnek rajtuk, ekkor juthatnak hozzá ugyanis az állattartás feltételeinek a javítására kért tavalyi pénzekhez. A földművelésügyi tárca dotációjának a kifizetésére ugyanakkor csak decemberben látnak esélyt.

"A helyzet javítása érdekében sokat tehetnek a kereskedők is, hiszen Szlovákia tejtermelése nem haladja meg az ország szükségleteit. Ha az üzletekben szlovákiai tejet árulnának, nem lennének nagyobb gondok" - nyilatkozta Pastorek. Stanislav Voskár.  A Szlovák Tejszövetség elnöke szerint az országban tavaly 864 ezer tonna tejet állítottak elő, miközben a fogyasztás több mint felét nem hazai forrásokból biztosították.

HOZZÁSZÓLÁSOK