Az elmúlt nyolc évben megtépázott európai bankszektor még mindig számos gonddal küzd, főként a szabályozási környezet és a tőkellátottság okoz gondot a pénzintézeteknek - mondta Axel Weber, az UBS bank elnöke, az Európai Központi Bank (ECB) korábbi döntéshozója. Az ECB várhatóan várakozó álláspontra helyezkedik, mielőtt módosítana monetáris politikáján.

Lefagyott ügyfelek

A piaci helyzet nehéz, a bankszféra nem élvezi azt a hátszelet, amelyet az értékpapírpiacok kaptak az elmúlt időszakban a jegybankok nagyon támogató, laza monetáris politikájától. A likviditás világszinten halvány és azt látjuk, hogy a befektetők egy része átalakítja portfólióját - fejtegette a CNBC-nek az Nemzetközi Pénzügyi Intézet (Institute of International Finance, IIF) madridi tanácskozásának szünetében.

Látva a piaci bizonytalanságot sok ügyfelünk visszahúzódik a pénzpiaci kereskedéstől. Még a vagyonkezelés területén is azt tapasztaljuk, hogy a bizonytalan környezetben sok tehetős ember inkább ráül a pénzére, és elkerüli a hosszabb távra szóló döntések meghozatalát. Ez aztán igen nehéz környezetet, feltételeket teremt a bankoknak - tette hozzá a szakember.

Reszkető bankok

Weber részben arra utalhatott - amikor a nehéz helyzet fennmaradását hangsúlyozta -, hogy az európai bankszektornak igencsak nehezen indult az év. A befektetők kerülték a pénzintézetek részvényeit, mert úgy látták, hogy belátható időn belül nem fognak kövér profitokat elérni, rosszul érintik őket az alacsony energiaárak, nehezítik helyzetüket az új szabályok és - főként Olaszországban - még mindig sok a rossz hitelük.

Az első negyedéves nyereségek azután mintha csak ezeket a félelmeket igazolták volna. Számos nagybank, a Deutsche Bank, a Credit Suisse, a HSBC és a Commerzbank is profitjának zuhanásáról számolt be. A Moody's rontotta a Deutsche Bank adósságaira adott minősítését. Weber ennek ellenére azt mondta, hogy még nem írták le teljesen az idei évet.

Ez kell Európának

Lényegében abban bíznak, hogy a jelentős bizonytalanságot okozó politikai események - brit függetlenségi népszavazás, amerikai elnökválasztás - elmúltával, a helyzet ezt követő tisztázódásával megjön a befektetők kedve az üzleteléshez. A bankár ezért úgy látja, hogy az év második felében felpöröghet a hitelezés, ám jelenleg nehéz piaci körülményeket jeleznek előre a számításaik.

Korábban az IIF elnöke, Tim Adams azt mondta a CNBC-nek, hogy az európai bankok legnagyobb gondja az alultőkésítettség. Küszködnek a minimális hozamrátákkal, a negatív kamatokkal, az szabályozási korlátokkal. Európának nyereséges bankokra van szüksége ahhoz, hogy megkapja a gazdaság fellendüléséhez szükséges hiteleket.

Hiba lenne

Weber egyetért ezzel, hozzátéve, hogy a szabályozás is akadályozza a megfelelő nyereség elérését. Az a regula, amely előírja a tőketartalékot, jelentősen befolyásolhatja profitabilitásukat. Nem a fizetőképesség megőrzéséhez szükséges tartalék aggaszt, hanem az a plusztőke, amelyre ezen felül egyes bankoknak szükségük van, illetve az, hogy mennyire rontja a bankok nyereségét a gyenge gazdasági növekedés - fejtegette.

Weber szerint az ECB nem fog szigorítani a közeljövőben. Európa egészen más, mint az USA - emlékeztetett. A gazdaság még mindig nagyon gyenge és a belátható jövő sem ígér valami erős növekedést. Hiba lenne, ha az európai jegybank szigorítana monetáris politikáján. A szakember ehelyett arra számít, hogy a bank döntéshozó megvárják meglehetősen drasztikus intézkedéseik hatását.