Baj van a brazil marhahús minőségével - a magyar hatóságok is léptek

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy súlyos minőségi problémák miatt azonnali hatállyal betiltják a Brazíliából származó marhahús importját.
Papp Zsolt, 2017. június 23. péntek, 10:15
Fotó: Napi.hu

Az importtilalom mindaddig érvényben marad, amíg a brazil hatóságok nem hoznak kielégítő intézkedéseket a probléma megoldására - közölte a minisztérium. Az Egyesült Államok eddig nem vezetett be általános importstopot, de minden egyes tétel minőségét ellenőrizték. A brazil húsáruk 11 százaléka megbukott a minőségi teszten, míg a teljes húsimportot tekintve ez az arány csak 1 százalék - írja az MTI.

A brazil hatóságok márciusban ellenőrzést tartottak 21 húsipari üzemben annak gyanújával, hogy a menedzsment és megvesztegetett egészségügyi ellenőrök tudtával vegyi anyagokkal kezeltek lejárt szavatosságú hústermékeket. Az EU részlegesen betiltotta az érintett vállalatok termékeinek importját. Magyarországon a dél-amerikai országból származó hústermékek fokozott ellenőrzését rendelte el a Földművelésügyi Minisztérium.

A botrány kitörését követően a brazil húsexport a napi átlagos 63 millió dollárról 74 ezer dollárra esett vissza.
Brazília a világ legnagyobb húsexportőre évi mintegy 14 milliárd dolláros forgalommal. A brazil húsipar négymillió embert foglalkoztat.

HOZZÁSZÓLÁSOK