A lengyel élelmiszeripar komoly problémákkal küzd: nem találnak elég munkaerőt a megnövekedett kereslet kiszolgálására, illetve a kieső dolgozók pótlására, továbbá zavarosak a koronavírus-járvány miatt bevezetett plusz biztonsági intézkedések - derült ki a Rzeczpospolita cikkéből. Az előírások olyannyira általánosak, hogy sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek sem biztosak az értelmezésükben.

Noha a gyártókat nem fenyegeti olyan nagy válság - azaz a termékeik keresletének összeomlása -, mint a többi ágazatot, azért vannak gondjaik. Ezek közül az egyik éppen a fordítottja a többiekének, akik nem tudnak mit kezdeni az alkalmazottaikkal. A tejipari üzemek munkásokat keresnek. Részben az a gondjuk, hogy számos dolgozójukat karanténbe küldték, részben az, hogy pótolniuk kellene azokat, akik szabadságot vettek ki a gyerekeik iskolaszünete miatt.

Csak azokat állíthatják munkába, akik átesnek az alapvető orvosi vizsgálaton, miközben a cégek szerint ezeket a vizsgálatokat nem tudják végrehajtani, mert a munkahelyi orvosok nem elérhetőek. Az ágazat képviselői a tiszti főorvossal tárgyaltak ebben az ügyben - nemrég még videokonferenciát is tartottak -, amelyen igyekeztek tisztázni a helyzetet. Az egyik kérdésük az volt, hogy ha fertőzött beteget találnak egy üzemben, akkor be kell-e zárni az egész üzemet? A legnagyobb félelemük ugyanis az, hogy megszakad az ellátási lánc.