A világ egyik legnagyobb kötvényalapja, a Templeton Globan Bond Fund Magyarországon is jól ismert vezetője, Michael Hasenstab (képünkön) úgy látja, hogy az EU-IMF segélycsomaggal megtámogatott Írország ki fog lábalni mély válságából. Legalábbis erre utal, hogy az irányítása alatt lévő kötvénybefektetési alap agresszíven vásárolja a zöld szigeten épült ország állampapírjait, aminek eredményeként mostanra az ír kötvények legnagyobb magánbefektetőjévé vált - írja a Financial Times (FT). A lap kalkulációja szerint a Franklin Templeton alapok, amelyeket többségében Hasenstab irányít, június végén 6,1 milliárd euró értékű ír állampapírt birtokolhattak, amelyek többsége a Templeton Globan Bond Fund kezében volt.

Az óvatosabb kötvénybefektetők arra figyelmeztetnek, hogy az ír adósság felhalmozása komoly gondokhoz vezethet, ha az ország gazdasági talpra állása csúszik vagy az eurózóna válsága mélyül. Az ír kötvénypiac kicsi és illikvid, ebből következően baj esetén vevő híján szinte lehetetlen lenne eladni a begyűjtött kötvényeket, ami fájdalmas veszteséget okozhat a Templetonnak.

Istenné válnak vagy elbuknak

Ha bejön a számításuk, akkor ők lesznek a kötvénypiac hősei, de ha olyan helyzetbe kerülnek, hogy fel kellene adniuk a kiépített pozícióik egy részét, akkor nagy bajban lesznek - összegezte a helyeztet az FT-nek egy kötvénykereskedő. Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy az ír állampapírok jó idei teljesítménye mögött éppen a Templeton kiterjedt vásárlásai vannak, azaz kvázi önmaga előtt fújja fel a piacot a cég.

Hasenstab viszont azt mondta az FT-nek, hogy bár néhány kisebb piacon kiterjedt pozíciókat vettek fel, ezek összességében nem túl nagyok az alap teljes eszközállományához képest. Emellett a származékos hitelpiacon gyorsan kiépíthetik a velük kapcsolatos veszteségeket kompenzáló hedge üzleteket.

Fog ez menni

Ugyanakkor optimizmusát sem veszítette el, fenntartja pozitív várakozásait Írországgal kapcsolatban. Nem lesz könnyű menet, de az írek továbbra is meg fogják tenni a kilábaláshoz szükséges lépéseket. A dublini kormány eközben természetesen az ország iránti befektetői bizalom visszatérésének jelét látja a Templeton nagy kötvényvásárlásaiban - derült ki Brian Hayes pénzügyminiszter-helyettes szavaiból.

Mintha csak a magyar kormány februári megfogalmazásait hallanánk, akkor derült ki ugyanis, hogy az alap a magyar kötvények egyik meghatározó tulajdonosa is. (Pontosabban fogalmazva lapunk már tavaly decemberben elsőként számolt be arról, hogy a Templeton jelentős mennyiségű magyar állampapírt tárazott be.)

A Templeton Global Bond Fund idén eddig 8,7 százalékos megtérülést ér el főként ír, dél-koreai és magyar befektetéseinek köszönhetően.

Viszik a magyart

A Franklin Templeton - amelynek Hasenstab a társigazgatója - 158 milliárd dollár értékű befektetést kezel. Ezen belül a Templeton Global Bond Fund 61 milliárdnyi vagyon felett rendelkezik. Az utóbbi alap az elmúlt évtizedben nyolc évben ért el nagyobb hozamot, mint legnagyobb versenytársa a Pimco Total Return Fundja. Csak 2005-ben és tavaly billent a megtérülés a negatív tartományba, az utóbbiért, úgy tűnik, magyar kötvényeken elért extraprofittal is vigasztalódik a Templeton.