A brit uniós kilépésről szóló választás egyik fontos kampányígérete volt, hogy az EU-nak folyósított költségvetési befizetéseket az egészségügyhöz csoportosítják át, valamint azt ígérték, hogy hazaküldik a bevándorló munkavállalókat. Bár az emberek a brexit mellett döntöttek, az ellátás színvonala nem javult.

Sőt, a teljesen ingyenes szolgáltatást biztosító a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) válságban van, miután a már meglévő kórházi személyzet is elhagyja a rendszert, de az EU-ból új ápolók sem érkeznek már. Az InfoRádió szerint az NHS-nél dolgozó nővérek 5,5 százalékát adják az uniós országokból érkezettek, 10 százalékot tesz ki a más külföldiek aránya, a maradék 85 százalékot pedig a brit intézményekben képzett nővérek adják.

Utánpótlásuk nem lesz: a népszavazás óta 96 százalékkal esett vissza a náluk regisztráló EU-állampolgárok száma. Miközben egy brit nővérszövetség becslései alapján 40 ezer betöltetlen állás van a szakmában.

A kritikusok szerint az uniós nővérek csökkenő érdeklődése részben a tavaly bevezetett angol nyelvvizsgának köszönhető, melyet még a referendum előtt fél évvel terjesztettek ki rájuk. A regisztrálók pedig épp a népszavazás utáni hónapokban kezdtek visszaesni.

A brit Egészségügyi Minisztérium szerint az uniós nővérek fontos szerepet töltenek be a szolgálatban és helyzetük kiemelt téma lesz a brexitről induló tárgyalásokon. De egyre többen már úgy gondolják, hogy a brit kormány annyira nehéz tárgyalási pozícióban van, hogy elképzelhető, visszavonják az Egyesült Királyság uniós kilépési szándékáról szóló dokumentumot.