Technikai gondok akadályozzák a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok letelepedésének engedélyeztetésére kidolgozott rendszer működését és százezrek valószínűleg nem is tudnak arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése miatt letelepedett státusért kell folyamodniuk a brit belügyminisztériumhoz. Ez a londoni alsóház belügyi bizottságának csütörtökön ismertetett átfogó jelentéséből derült ki az MTI híre szerint.

A bizottság megállapítása szerint a kormány e problémák miatt az úgynevezett Windrush-ügyhöz hasonló léptékű botrány kialakulását kockáztatja. Ezzel arra utalnak, hogy a brit hatóságok az elmúlt években az úgynevezett Windrush-nemzedék, azaz a szigetországba frissen érkezett bevándorlók sok legálisan Nagy-Britanniában élő tagját minősítették illegális bevándorlóvá.

A botrány az Empire Windrush nevű személyszállító hajóról kapta a nevét, amelyen a második világháború utáni első bevándorlók között több száz egykori gyarmati polgár érkezett Jamaicából Londonba 1948-ban. Sokukat jogtalanul deportálták - írta a BBC. Ez ismétlődhet meg a kelet-közép-európai országok EU-csatlakozása után érkező bevándorlókkal most a brexit során.