Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének csütörtökön közölt előzetes adatai szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 41,9 pontra emelkedett a tízéves mélypontot jelentő szeptemberi 41,7 pontról. Elemzők erősebb javulásra, 42,0 pontos értékre számítottak.

A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke 51,2 pontra - 37 havi mélypontra - esett az előző havi 51,4 pontról. Elemzők javulásra, 52,0 pontra számítottak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 48,6 pontra nőtt a szeptemberi, közel hétéves mélypontot jelentő 48,5 pontról. Elemzők 48,8 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi.

Németország szeptemberben 2013 áprilisa óta először csúszott le a gazdaság teljesítményének csökkenését jelző tartományba. A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttesen a német gazdaság több mint kétharmadát adják.

A Markit felmérése azt mutatja, hogy októberben a foglalkoztatottság enyhe csökkenése főleg a feldolgozóipari állások megszűnéséből adódott. A feldolgozóipar munkavállalóinak száma közel tízéves mélypontra süllyedt.

Az exportvezérelt német feldolgozóiparban recessziót okoztak a kereskedelmi konfliktusok és brit uniós tagság megszűnésével összefüggő bizonytalanságok. Ez egyre nagyobb hatást gyakorol a szolgáltatási ágazatra, ahol a foglalkoztatottak számának növekedése három és fél éves mélypontra lassult.

Az adatokat kommentálva Phil Smith, az IHS Markit főközgazdásza kiemelte: az új beszerzésimenedzser-indexek némileg aláásták a német gazdaság növekedésének újjáéledésébe vetett reményeket. Továbbra is feldolgozóipar a gyenge láncszem, jóllehet van néhány bátorító jelzés, így például a termelés és az új megrendelések lassabban csökkentek, az üzleti bizalom pedig négyhavi csúcsra nőtt.

A német kormány éppen egy hete módosította lefelé a német gazdaság 2020-as növekedésére adott előrejelzését: eszerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága a korábban várt 1,5 százalék helyett 1 százalékkal bővülhet jövőre. A 2019-re adott 0,5 százalékos GDP-növekedési előrejelzésen nem változtattak.

Peter Altmaier gazdasági miniszter a prognózis berlini bemutatóján hangsúlyozta, hogy a világgazdasági körülmények romlása visszafogja ugyan a német gazdaságot, de nincsenek közelgő válságra utaló jelek, és minden arra mutat, hogy a 2009-ben kezdődött növekedés nem áll le.

Az egész euróövezeti gazdaságnál elmaradt a bmi a várttól.