Bajban a cseh választások győztese?

Nincs értelme jelenleg egy koalíciós kormány felállításáról beszélni Csehországban, mert a választásokon győztes ANO mozgalommal senki sem akar komolyan tárgyalni a kormányprogramról - vélekedett Andrej Babis, az ANO elnöke, amely nagy fölénnyel megnyerte a csehországi képviselőházi választásokat.
Domokos László, 2017. október 29. vasárnap, 14:20
Fotó: MTI/EPA

Sajnos a pártok kategorikusan elutasítják a velünk való együttműködést, mégpedig olyan határozottan, hogy jelenleg nincs is értelme valamiféle koalíciós kormányról tárgyalni - jelentette ki Babis vasárnap a Prima kereskedelmi televízióban sugárzott beszélgetésben.

Az ANO 78 mandátumot szerzett a 200 tagú cseh parlamenti alsóházban, de az előzetes tárgyalásokon a pártok többsége elutasította, hogy kormánykoalícióra lépjen vele. Babis bejelentette: kisebbségi kormányt alakítana, amely minden parlamenti párt programjának egy-egy fontos pontját felvállalná.

Andrej Babis, akit Milos Zeman államfő kedden kormányalakítással akar megbízni, ugyanakkor határozottan kizárta egy új, előre hozott képviselőházi választás megtartását. Ez jelenleg szóba sem jöhet. Ha a többiek nem akarják teljesíteni programjukat, akkor azt mi részben felvállaljuk, és így fogunk velük tárgyalni - tette hozzá a politikus.

Külpolitikai témákról beszélve Babis azt mondta: "határozottan aktív külpolitikát" akar folytatni. Megismételte korábbi véleményét, hogy le kell állítani az illegális migrációt és a V4-ek Sebastian Kurz jövőbeni osztrák kancellár személyében "új szövetségesre találtak". "Elutasítjuk a menekültkvótákat, és ezt (Emmanuel) Macronnak és (Angela) Merkelnek meg kell magyarázni".

Nem akarok további integrációt, nem akarok eurót, mert az Csehország számára nem előnyös - mondta Andrej Babis, aki szavai szerint Európa-párti, de meggyőződése, hogy az Európai Uniónak meg kell változnia - írta az MTI.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Martin Divisek

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.10.29 17:15

A csehek Nyugat, nem akarnak a keletiekkel tartani ez teljesen világos.
Nálunk is a többség EU párti, Orbán a nácik megbélyegző stílusában uszít ezért az EU és egy személy ellen. Veszélyes ember, meg kell állítani!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gmihaly621, 2017.10.29 15:09

Majd a parlamenti munka során lesz esélye kipilinckázni a koalícióra lépés helyett magukat mórikáló pártokat, vagy valamim egyéb. Ha ez az állítólagos mórikálás nem taktikai trükk, calami másra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html