Bajban a volt brazil elnök

Vádat emelt szerdán korrupció miatt Lula da Silva volt elnök és felesége, illetve hat másik személy ellen a brazil ügyészség - közölte a Globonews brazil hírtelevízió.
MTI, 2016. szeptember 14. szerda, 22:12
Fotó: MTI/AP

Ez az első alkalom, hogy közvetlenül is meggyanúsították a jelenleg is hatalmas népszerűségnek örvendő Lula da Silvát a Petrobas állami olajkonszernnél kitört korrupciós botrányban.

Sergio Moro, a korrupciós ügy felgöngyölítésére irányuló, Autómosó elnevezésű akciót irányító bíró elé kerül majd az ügy. Moro eddig több tucat Petrobras-vezetőt és más, a botrányban érintett személyt juttatott börtönbe.

A hatóságok szerint Lula da Silva és felesége, Marisa Leticia Lula a Petrobas körüli korrupciós ügyben is érintett OAS építőipari cégtől egy tengerparti luxuslakást kapott. A rendőrség állítása szerint a házaspár 2,4 millió brazil realt (202 millió forintot) nyert az ügyleten. Az AFP francia hírügynökség értelmezése szerint az említett luxuslakást az OAS vásárolta meg, viszont Lula újíttatta fel.

A volt elnököt korábban azért jelentette fel az ügyészség, mert állítása szerint Silva akadályozni próbálta az igazságszolgáltatást azzal, hogy meg akarta vásárolni a Petrobras egykori vezetőjének hallgatását. A volt igazgató, Nestor Cervero vizsgálati fogságban van; a hatóságok azt akarják, hogy működjön együtt és részletesen ismertesse a korrupciós hálózat működését és tagjait.

HOZZÁSZÓLÁSOK