A svédországi szociális ellátórendszer és a közszféra hivatkozási alap Európában. Azonban most a portál azt írja szemléjében, hogy a svéd magán- és közszféra együtt tud összesen 207 ezer új dolgozót felvenni 2025-ig. Miközben ennél több, 208 ezer új ember kéne ebben az időszakban. Rossz előjel viszont, hogy 2007 és 2017 között a munkaerőpiac összesen 488 ezer fővel bővült, de ennek csak harmada csapódott le a közszférában.

Abban viszont kevéssé hisznek, hogy a 208 ezres bővülés összejöhet. Ami azért válik egyre nagyobb problémává, mert Svédország a fejlett országokban kirívóan jó demográfiai mutatókkal bír: a természetes szaporodás 2,7 fő ezer lakosra vetítve (összehasonlításképpen a magyar szám -3,2 volt 2017-ben.) E mögött részben a bevándorlás az egyik tényező, mivel az új érkezők is gyermekeket vállalnak, a bevándorlással együtt a következő tíz évben 10 százalék körüli népességnövekedés lehet.

Utóbbi azért is probléma, mert az érkezők integrációja komoly terhet ró az ellátórendszerre. Ez nemcsak ember, de forrásigényes is: Magdalena Andersson pénzügyminiszter ezért 580 millió dolláros (közel 155 milliárd forintos) éves támogatást ígért a helyi önkormányzatoknak, de még ez is kevés lehet.

A megoldást a robotizáció és a digitalizáció jelentheti a kialakuló munkaerőhiányra.

A fotó forrása: Anders Wiklund/TT NEWS AGENCY/AFP.