Bajban lesznek a populisták Olaszországban - ezzel vajon számoltak?

Az olasz választópolgárok többsége a populista irányt választotta, ám a választás patthelyzetet eredményezett: egyelőre egy pártnak sincs elegendő többsége kormányalakításra, ami még hetekig, hónapokig húzódó koalíciós tárgyalásokat eredményezhetnek. Viszont bármilyen kormány is alakul, elemzők szerint nem lesz túl nagy mozgástere nagy költekezésekre, így egy esetleges populista kormány esetén pártok bajban lehetnek majd ígéreteik megvalósításában.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 5. hétfő, 19:07
Fotó: Shutterstock

A vasárnapi olasz választásokon a választópolgárok többsége egyértelműen hátat fordított annak az iránynak, amelyet a szuverén válság óta a technokrata Mario Monti, illetve három másik kormány követett, amelyek mind modernizálni akarták az olasz gazdaságot például a nyugdíjkorhatár emelésével, vagy a munkaerőpiac megreformálásával és nagyjából tartották is magukat az eurózóna szabályaihoz.

A mostani választásokon viszont a két populista párt, az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Liga a vártnál jobban szerepelt, és most már elmondható, hogy Olaszország legnagyobb pártja az Öt Csillag Mozgalom, a vezető koalíciója pedig a jobbközép, amelyben a szélsőjobbos Északi Liga felülmúlhatta Silvio Berlusconi pártját, a Forza Italiát. A választások után mindkét politikai erő kinyilvánította akaratát a kormányalakításra.

Patthelyzet

A Bloomberg szerint a szavazatok 98 százalékos feldolgozottsága mellett a jobbközép koalíció kapta a voksok 37,3 százalékát az alsó házban. A koalíción belül az Északi Liga a szavazatok 17,6 százalékát, Berlusconi Forza Italiája pedig a szavazatok 14,1 százalékát szerezte meg. A pártok között az Öt Csillag Mozgalom kapta a legtöbb szavazatot 32,4 százalékkal. A jelenlegi kormányzópárt, a Demokrata Párt viszont mindössze 18,8 százaléknyi szavazatot szerzett.

Ez azt jelenti, hogy egyik pártnak sincs többsége, azaz patthelyzet alakult ki, most pedig hetek, ha nem hónapok telhetnek el a koalíciós tárgyalásokkal, de még a választások megismétlése is a pakliban van - írja a Bloomberg.

Lázadás

Míg Németországban, Franciaországban vagy Hollandiában sikerült a populista pártokat kordában tartani, addig Olaszországban a választók látványosan fellázadtak a hagyományos pártok ellen, miután elegük lett az elmúlt 20 év gyenge gazdasági teljesítményéből és a bevándorlók számának megugrásából. A következmény így még kiszámíthatatlanabbá vált az EU-t megreformálni akaró uniós vezetők számára, akiknek emellett még az USA részéről fenyegető kereskedelmi háborúval is meggyűlhet a bajuk. Ezzel a választási eredménnyel viszont úgy tűnik, hogy Olaszország nem fog részt venni az EU fontos reformjaiban sem.

Mi jöhet most?

Az Öt Csillag Mozgalom és az Északi Ligát a Bloomberg egyik publicistája különféle "szörnyeknek' nevezte, de sok közös vonásuk is van. Matteo Salvini a Liga vezetője például úgy nyilatkozott, hogy a közös valutarendszernek vége lesz. Ezt azzal indokolta, hogy erre utalnak a tények, a jó megérzés és a reálgazdaság. Vagyis fel akarunk készülni a pillanatra, amikor ez a pillanat elérkezik - mondta a 44 éves politikus.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom elnöke pedig úgy állította be magát, mint egy komoly tényezőt, aki kész az ország nehézségeivel szembe szállni. "Érezzük annak a felelősségét, hogy ennek az országnak egy kormányt adjunk" - fogalmazott.

Bár mindkét párt bevándorlás és euróellenes nézeteket vall, az euró árfolyamát ez drasztikusan mégsem érintette. Most Sergio Mattarella elnök feladata lenne, hogy megnevezze azt a jelöltet, aki olyan miniszterelnök lehet, aki iránt mindkét házban meglehet a bizalom. Mattarellának viszont a hivatalos egyeztetéseket csak a jövő hónapban kell elkezdenie.

Két lehetőség van

Az exit pollok adatai alapján úgy tűnik, hogy két lehetőség van arra, hogy Olaszországban koalíciós kormány alakuljon - írta kommentárjában Christopher Dembik, Saxo Bank szakértője. Az egyik egy jobboldali koalíció, az Olasz Testvériség, az Északi Liga és a Forza Italia szereplésével, a másik egy centrista erőkből álló ügyvivő kormány, amelyet a Forza Italia és a Demokratikus Párt alkotnának, parlamenti többség nélkül.

A populizmus egyre nagyobb teret hódít Olaszországban, erre mindenki számított is, de az Öt Csillag Mozgalom vonakodik attól, hogy más pártokkal tárgyaljon, és ez valamelyest visszafogja a politikai kockázatokat - véli Dembik. Akárhogy is lesz, az exit poll eredményei nem igazán változtatnak Saxo Bank elemzőinek az Olaszországgal kapcsolatos pesszimista hozzáállásán - jegyzi meg.

Olaszországra az elmúlt két évtizedben a gazdasági stagnálás volt a jellemző, függetlenül attól, hogy éppen mennyire volt politikailag stabil az ország, vagy hogy éppen melyik párt volt kormányon - mutat rá Dembik, aki szerint a mostani választás végeredménye aligha fog változtatni ezen a helyzeten.

Nincs nagy mozgástér

A Saxo Bank szakértője úgy látja, hogy a megalakuló kormánynak nem lesz lehetősége arra, hogy laza költségvetési politikát vezessen be, akármit is ígértek a választási kampány során, mivel figyelembe kell venni az Európai Uniónak a költségvetési hiányra vonatkozó előírásait. Továbbá, az új adminisztrációnak középtávon minden bizonnyal nehéz gazdasági körülményekkel kell megküzdenie. Erre példaként az új hitelek arányát említi a GDP százalékában, mint az egyik legfontosabb mutató, amely 9-12 hónapos késéssel mutatja meg a hatását a reálgazdaságban - márpedig ez jelentősen csökkent az utóbbi időben Olaszországban.

A Saxo Bank elemzői emellett az olasz gazdasági növekedés további lassulásával számolnak, amelyet az olasz bankok mérlegeiben lévő rossz minőségű eszközökkel, a gyenge termelékenységgel és a beruházások alacsony szintjével magyaráznak.

Romolhatnak a kilátások

Dembik kommentárja szerint ráadásul a gazdasági kilátások is tovább romolhatnak, ha az Európai Központi Bank (ECB) egyszer végre elkezdi a monetáris politika normalizálását, ami ebben az évben várható, és ami jelentősen növelheti Olaszországban a tőkeköltségeket.

A választások ellenére a 10 éves olasz állampapírok kamatfelára a hasonló futamidejű német állampapírokhoz képest mindössze 1,3 százalékon állt (az európai hitelválság idején ez 5 százalék volt), ami a pénzügyi válság óta az egyik legalacsonyabb érték. Ugyanakkor a Saxo Banknál úgy vélik, hogy Olaszországban elkerülhetetlen a kamatlábak növekedése 2018-ban vagy 2019-ben, ami az adósság növekedéséhez vezet, és újabb nyomást jelent a gazdasági növekedés ütemére.

Vagyis a Saxo Bank elemzői szerint akármilyen összetételű is lesz az új kormány, nem nagyon lesznek eszközei arra, hogy középtávon jelentősen javítson Olaszország gazdasági kilátásain.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.03.06 09:27

A felsorolt dolgok csak technikai jellegűek - az olaszok majd megoldják. Valójában akkor lennének nagy bajban, ha maradt volna a sötét ballibber társaság, akik teljesen eladósították Olaszországot, és migráns csőcselékkel árasztották el az országot. Hajrá Itália! Európa fordul, lassan mindenhonnan elhajtják a ballibbereket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.03.06 07:58

A nagypofájú renzi gyerek elkotródott schulz után a süllyesztőbe. :))
Ciao!
Hál'Istennek rosszul viseli a demokráciát a világhülyéje is. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2018.03.05 21:52

@zana: Aki nem liberális az csak náci,fasiszta lehet...ismerjük ezt a lemezt, qrvára unalmas már.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.05 21:13

@zana: mostanában mindenki szembejön az autópályán, ugye Móricka?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.03.05 20:30

Populizmus a bunkóknak szól. Olaszországban onnét nőtt ki Mussolini. A végén ugyanazok intézték el. Istenadta nép hülyíthető!
De majd ha változtatni kell, rendre szoktatni azokat aki hőzöngenek......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html