Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Angela Merkel kancellár a CDU/CSU pártszövetség élén a német újraegyesítést követő több mint 20 év legnagyobb győzelmét érte el a 2013. szeptemberi törvényhozási választásokon. Az ezt megelőző négy évben a Szabaddemokrata Párttal (FDP) kormányzott együtt, amely nem jutott be a parlamentbe, ezért a Szociáldemokrata Pártnak (SPD) ajánlott koalíciót - emlékeztet a Bloomberg.

A SPD vonakodva ment bele az alkuba, ugyanis 2005 és 2009 között már részt vett egy nagykoalícióban Merkel irányítása alatt, amelyből népszerűségének jelentős csökkenésével került ki. Ezen azóta sem tudtak javítani, ám a párt most hasonló helyzetbe kerülhet, mint négy éve. Miután kétszer megégették magukat, a tagság egyelőre kizárja az újabb koalíciót Merkel irányítása alatt.

Szavak és valóság

A párt vezetői a nyilvánosság előtt kitartanak amellett, hogy az SPD Martin Schulz vezetése alatt meglepetést okozva nyerhet a szeptemberi választásokon, ám a realitás nagyon ellentmond ennek. Úgy tűnik, hogy legjobb esetben kisebb partnerként folytathatják a nagykoalíciót a CDU/CSU-val. Ha a párt tagsága szemben a 2013-as pártszavazással ezúttal elutasítja ezt a lehetőséget, az komoly gondot okozhat Merkelnek is, mert elveszti a legkézenfekvőbb koalíciókötési lehetőséget.

Az SPD regionális szervezetei azt akarják, hogy a pártjuk adja a kancellárt vagy azt, hogy vereség esetén vonuljanak ellenzékbe - mondja Ingrid Arndt-Brauer, a szociáldemokraták egyik parlamenti képviselője, a Bundestag pénzügyi bizottságának elnöke. Nem értek egyet vele, de a tagság a nagykoalíció folytatása ellen van - teszi hozzá.

Beszürkültek

Az SPD nyolc éven át járult hozzá Merkel kormányainak parlamenti többségéhez. A két koalíciókötést megelőzően írásos szerződést kötöttek, amelyekben rögíztették céljaikat, ám a szavazók ezt követően már nem nekik, hanem a kancellárnak tulajdonították elképzeléseik - például a minimálbér emelése és a bérbeadás ellenőrzése - megvalósítását.

Az elszürkülés hozzájárult egymást követő választási vereségeikhez. A pártvezetés erős lobbizásának köszönhetően 2013-bana tagság 76 százaléka döntött a koalíciókötés mellett, abban bízva, hogy komoly szerződést kötnek a CDU/CSU-val és politikusaik nem tűnnek el Merkel árnyékában. Ez nem jött össze, ezért egy újabb pártszavazás eredménye nem borítékolható.

Hiába a fogadalom

Schulz kampánybeszédeiben kizárja egy újabb nagykoalíció lehetőségét és a párttagság jobban szeretne egy színes összefogást a zöldekkel és a szabaddemoratákkal. Ezzel azonban az a gond, hogy a közvélemény-kutatások szerint egy ilyen kormányhoz nem jön össze a választási matek.

A CDU/CSU 38 százalékon áll, az SPD 22,5 százalékon - mindkettő elmarad néhány százalékponttal 2013-as eredményüktől. Az utóbbihoz további 30 százaléknyi szavazat kellene a többséghez, ami csak a radikális bal vagy jobboldal beszállásával jöhetne össze.

Merkel tehát nehéz helyzetbe kerülhet. Két ismerős koalíciós partnere, az SPD mellett az FDP is fogadkozik, hogy soha többé nem állnak össze vele. Ez persze a választás előtti kommunikáció, a végső döntés a szavazófülke magányába vonuló választók kezében van.