Bajnai: társadalmi válság is kialakulhat

Ha elhúzódik a gazdasági válság, abból könnyen lehet társadalmi, szociális válság is - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán Budapesten, a háromnapos külképviselet-vezetői értekezlet nyitó napján.
NAPI, 2009. július 29. szerda, 10:25
Fotó:

A kormányfő arról is beszélt, hogy a válság közepette szembesültek azzal, hogy Magyarország megítélése a régióban nem tartozott a legjobbak közé.

A miniszterelnök a külpolitikát illetően azt mondta, Magyarország két értékalapú szövetség, az Európai Unió és a NATO tagja, e két szervezet keretein belül folytat az ország kiszámítható és elvszerű külpolitikát. Magyarország aktívan támogatja Horvátország, Szerbia és Albánia európai uniós csatlakozását - mondta Bajnai Gordon. Hozzátette: Magyarország a Nyugat-Balkánon legfontosabb céljának tekinti, hogy ezen országok euroatlanti integrációját támogassa, ezért a legkiválóbb diplomatáit küldi a térségbe. Magyarország abban érdekelt, hogy folytatódjon az EU bővítése és az egységes európai piac minél jobban működjön - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy a válság idején a biztonság felértékelődik, ezért Magyarország több külföldi műveletben vesz részt. Az Egyesült Államok stratégiai szövetségese Magyarországnak - hangsúlyozta bajnai az MTI szerint. Mint mondta, Magyarország és Oroszország viszonyát a tiszteletnek, a partnerségnek, a kiszámíthatóságnak és az érdekek világos egyeztetésének kell jellemeznie. Kínáról szólva azt mondta a miniszterelnök, hogy a régióban Magyarország Kína első számú stratégiai partnere.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke közölte, megvan a kormányzati szándék arra, hogy ősszel megszülethessen az az országgyűlési határozat, amely rögzíti, hogy meddig és milyen módon hozzák létre a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét.

HOZZÁSZÓLÁSOK