Bajok lesznek Orbán tervével

Éles ellentét alakult ki Dél- és Kelet-Európa között. Míg az előbbi régió országainak egy része óriási munkanélküliséggel küszködik, addig az utóbbiban munkaerőhiány alakult ki. Emiatt illúziónak bizonyulhat a magyar kormány álma az ipari ország létrehozásáról.
Napi.hu, 2016. február 10. szerda, 18:55
Fotó: Napi.hu

Egészen más miatt fáj a kelet-közép-európai országok állami és üzleti vezetőinek feje, mint dél-európai kollégáiké. Görögország és Spanyolország két számjegyű munkanélküliségi rátával küszködik, miközben az EU keleti felén minden megfelelő fizikai állapotban lévő ember munkát kaphat a feldolgozóipari cégek üzemeiben - írja a Bloomberg háttérelemzésében.

A helyzet a Baltikumtól a Balkánig ugyanaz. A vasfüggöny leomlása után a nyugati tőke elárasztotta az addig érinthetetlen piacot. Ennek nyomán elindult, majd a 2004-es uniós csatlakozás után felgyorsult gazdasági növekedés, amelyet megtört a 2008-2009-es gazdasági és pénzügyi válság. A régió összességében nagyot lépett előre önmagához képest.

Ugyanaz a következmény - más okok

A munkaerőhiány ugyan minden régiós országban megjelent, ám más-más okok miatt. Csehországban, amely az EU harmadik leggyorsabb GDP-növekedését produkálja a legalacsonyabb munkanélküliség mellett, a gazdaság egészét érinti. Szlovákiában, amely egy főre vetítve a világ legnagyobb autó-összeszerelő országa, az autóipar küszködik a problémával, miközben a Jaguar Land Rover a negyedik cég, amely megtelepedik az országban.

Lengyelországban és Magyarországon az a probléma gyökere, hogy a fiatalok jelentős része inkább a magasabb béreket kínáló Nagy-Britanniában és Németországban dolgozik vendégmunkásként, mint hogy otthon vállalna munkát.

Változtatni kell

A feltörekvő piacokról kiáramló tőke miatt a lengyel zloty hat, a magyar forint 1,1 százalékkal gyengült az euróval szemben az elmúlt 12 hónapban, ami segíti az exportot. Ugyanakkor a közgazdászok felhívják a figyelmet arra, hogy hosszú távon nem lehet pusztán a gyenge valutára építeni egy ország gazdasági stratégiáját.

Rövid távon két megoldás kínálkozik: külföldről kell munkaerőt szerezni vagy növelni kell a béreket. Hosszabb távon el kell mozdulni a feldolgozóiparra építő növekedési modelltől - mondta Radomir Jac, prágai közgazdász-elemző. Közép-Európának olyan új bővülési stratégiára kell építenie, amely kevésbé hagyatkozik az exportra és az autóiparra - teszi hozzá. Több lábon álló gazdaságra és hozzáadott érték előállítására van szükség.

Lengyelország

A régió legnagyobb országa, Lengyelország az 1990-es 65 milliárd dollárról 2014-re 545 milliárdra növelte GDP-jét. A munkanélküliségi ráta 2015 decemberében 7,1 százalék volt szemben a 2004-es 20 százalékkal.

A tavalyi harmadik negyedévben 73 ezer betöltetlen állást tartottak nyilván, ami 22 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Ezen az sem segített, hogy tíz év alatt duplájára, évi 32,4 ezer zlotyra (2,246 millió forint) emelkedett az átlagbér. Egyes befektetőknek ez már sok, ezért keletebbre viszik új projektjeiket.

Eközben sok ukrán vállal munkát lengyel földön, amit segítenek a két ország között történelmi és kulturális hagyományai. A szakértők úgy látják, hogy a szomszédból érkező vendégmunkások nélkül visszaesne a lengyel gazdaság növekedése.

Csehország

A cseh gazdaság, amely a harmadik negyedévben 4,7 százalékkal nőtt, hasonló bajokkal küszködik. A munkanélküliségi ráta 4,5 százalék, amely a hasnló német mutatóval együtt a legalacsonyabb az EU-ban. A Cseh Ipari Kamara nemrégiben sürgette a kormányt, hogy segítségen betölteni 150 ezer üresen tátongó állást. Nem zárnák ki, hogy ennek érdekében enyhítsék a bevándorlási szabályokat.

Szakértők arról számolnak be, hogy az egyre kevesebb munkanélkülin belül az átlagnál több felsőfokú mérnöki végzettségű szakember hiányzik a munkaerőpiacról. A skála másik végén az alacsony képzettséget igénylő állások betöltetlensége áll.

A két nagyobb régiós ország problémáit visszhangozza a PricewaterhouseCoopers Észtországban készült felmérése. Ebből kiderült, hogy a befektetők ma már nagyobb kockázatnak tartják a térségben a munkaerőhiányt, mint a geopolitikai veszélyeket.

Magyarország

A Bloomberg idézi Orbán Viktort, aki nemrégiben részt vett a Graboplast új tatabányai üzemének avatásán. A magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy míg korábban a munkanélküliség volt a város legnagyobb gondja, ma az a probléma, hogy kevés a megfelelően képzett munkavállaló.

Orbán nem ért egyet azokkal a felvetésekkel, amelyek szerint el kellene mozdulni a feldolgozóipartól a szolgáltatások felé - emlékeztet a hírportál. Kormánya korlátozta a főiskolákon és az egyetemeken végzők számát, hogy átcsatornázza a fiatalokat a szakközépiskolákba. Ettől reméli, hogy Magyarország Európa legiparosodottabb országa lesz.

Nem lesz könnyű

Miután több százezer magyar Európa nyugati felén próbál szerencsét, nehéz lesz elérni ezt a célt - vélik a Bloomberg cikkének szerzői. A ManpowerGroup adatai szerint az autóiparban 50 ezer, a szolgáltatási szférában 30 ezer betöltetlen állás van.

Még a Videoton is szembe került a munkaerőhiány lehetőségével. A rendszer feszített: gyakorlatilag aki dolgozni akar, annak már van állása - idézte a Bloomberg Sinkó Ottót, a cég társ-vezérigazgatóját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2016.02.11 20:03

@atombandi: Évente kb. 88.000 gyerek születik kis hazánkban.

De elértük, hogy egyre több diák érettségi, netán szakmai vizsga után, de legkésőbb diplomázást követően húz el az országból!

Ma már nem sokkal drágább Bécsben egyetemistának lenni, mint itthon!

A 16 éves nyomorgó meg megy közmunkásnak.

2012 óta nő a közmunkás kiskorúak száma a közoktatásból lemorzsolódók számával együtt!

De a 10. évfolyamos szakközépiskolást KÖTELEZŐEN lehetőleg a versenyszféra alkalmazza nyári, 3 hetes gyakorlatra... Ki??? Mire???
Ki volt az az idióta, aki ezt jogszabályba foglalta???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.11 19:13

@reszeloaladar:
A minimálbér nem igazán old meg semmit önmagában, hiába küzdenek ezzel a szakszervezetek évről évre. Én úgy érzem jelenleg egyre több helyen fellépő munkaerőhiány ki fogja kényszeríteni a béremelkedést a kereslet kínálat alapon. Más úgysem tudja, érdemben a minimálbér emelés sem, ugyanis nem tolja fel fel a minimálbér felettiek bérét, max utoléri a felette levőket és több lesz a minimálbéres.
Viszont ha elég széles munkavállalói spektrumban nőnek meg a bérek, akkor az a fogyasztásra és a szolgáltatások igénybevételére is hatni fog, ami a cégek jövedelmezőségét fogja növelni, ami azt is biztosítja hogy a bérek tovább növekedhessenek. Ez a spirál addig fog fennmaradni amíg alacsony a munkanélküliség. A növekvő bérek viszont be/vissza vándorlást fogják erősíteni, amíg újra egyensúlyba nem kerül a rendszer. A szolgáltatások a fizetőképes kereslet miatt drágábbak lesznek, míg a fizikai termékek érdemben relatíve nem fognak drágulni.

Nagyjából ennek a folyamatnak a beindulására várunk 26 éve. Talán most végre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.02.11 18:23

@reszeloaladar:
ezzel nincs is baj. a fő dilemma szerintem a minmálbér emelése. ha emeled, akkor a legkevésbé képzetteknek oda lesz a munkahelyük. igazából nem nagy kár érte, mert hozzáadott értéket nem vagy csak alig képvisel. fizetett adót és nem kért segélyt.

szóval ha emeled a minimálbért annak ugye van hátránya. cserében van előnye is megnő a rés a segély és a munkabér között. sokan ugye azért mennek segélyért meg közmunkáért, mertha dolgozniuk kéne a szomszéd kerületben minimálbéért, akkor már egy 10.000 forintos bérlettel el is buknák a bérelőnyt a közmunka után fizetett alamizsnával.

szóval a kérdés megmarad, a megoldást csak úgy tudom elképzelni, hogy a jobb iskolarendszer, az átképzés és a felnőttoktatás erősítése mellett érdemes lenne a minimálbért tovább emelni. hmhm, az egész úgy szar, ahogy van, a felnőttképzésre költött összeg az alulfinanszírozott oktatás 1%-át sem éri el.

így a béremelés is csak parasztvakítás lesz, egy múló álom. a következő válságnál megtizedelik a létszámot, a legjobban keresők mennek az utcára, az új munkahelyen viszont csak jelentősebb alacsonyabb bért fognak kínálni. szép lassan visszarendeződik az mosz amúgy örvendetes emelés, amihez a kormánynak ugye semmi köze, de büszkén aratja a gyümölcsét, később meg majd mossa a kezeit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2016.02.11 17:57

Lassan eljutunk oda, hogy emelni kellene a béreket. A tudomány lát összefüggést a munkanélküliség a és a bérek között. Amíg számottevő a munkanélküliség, vagyis kevesebb a munka mint az ember, addig a munkaadó válogat, és mindenki örülhet ha "lyuk van a seggén". Ahogy kiegyenlítődik a munkahelyek és melósok száma, egyszer csak a melós kezd el válogatni. Főleg oda megy, ahol adott munkáért több juttatás jár, vagy adott juttatásért egyszerűbb a munka.
A munkaerőhiány legjobb ellenszere a béremelés, ami verseny a legjobb munkavállalóknért. Amúgy egy emelés az inaktív szektorból és külföldről is csábít dolgozni vágyókat ("ennyiért simán elmegyek"). A külföld külön izgalmas, mert csökken a reálbér előny, így akik csak a pénz miatt mennének ki, inkább maradnak. Persze Londonnak megmarad a kulturális előnye, ott kétségtelenül több a koncert meg a focimeccs.

A szolgáltatások irányába elmozdulni csak akkor lehet, ha a jövedelmi viszonyok ezt lehetővé teszik. Valószínű családok százerzrei szeretnének takarítónőt/kertészt/magántanárt, de amíg nincs pénz addig ez egy nem létező kereslet marad. Az itt elkölthető jövedelmet pedig csak a masszív ipari termelés tudja első körben megadni.

Nincs itt semmi csoda, ezen a fejlődésen a nyugati országok is végigmentek, igaz ez a fajta kapitalizmus már évszázadok óta tart, ezalatt lehet azért komoly tőkét felhalmozni. Mi legutóbb 25 éve váltottunk rendszert, azaz ekkor kerültünk vissza a startvonalra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.02.11 17:56

úgy látom kiosztottam a fideszjugend szabadcsapatot, értelmes választ nem várok, jöhet a személyeskedés...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html