Balhét ígért és fenyegetett Zsirinovszkij

Egész Európát megfenyegette az Oroszország elleni szankciók kapcsán Vlagyimir Zsirinovszkij, a szélsőjobboldali, ultranacionalista orosz Liberális Demokrata Párt vezetője és egyben az orosz parlamenti alsóház, a duma alelnöke a TVN24 lengyel hírtelevízió vasárnapi beszámolója szerint.
MTI, 2014. szeptember 14. vasárnap, 15:57
Fotó: MTI/EPA

Zsirinovszkij több televíziós stáb kamerái előtt nyilatkozott arról, hogy fiával együtt rákerült az EU-tagállamok területére történő beutazási tilalommal, illetve ottani bankbetéteik befagyasztásával sújtott személyek listájára. A politikus a célokkal ellentétes hatásúnak minősítette az újabb uniós szankciókat. Mint mondta, Oroszország ettől csak "haragosabb és keményebb" lesz.

Olyan balhét keltünk, a La Manche-csatorna partján is, hogy nem lesz nyugtotok a 21. század közepéig - nyilatkozta a populista kijelentéseiről ismert Zsirinovszkij, hozzátéve, hogy a maga részéről örül a "rothadó Európába" való beutazási tilalomnak.

A szélsőséges politikus azzal vádolta meg Európát, hogy konfliktusokat kelt Oroszországgal. Az ottani piac megszerzése miatt először az 1917-es októberi forradalmat készítette elő, utána a Szovjetuniót buktatta meg. "Most pedig tönkreteszitek ezt a piacot" - folytatta, s egyebek között Oroszország feletti repülési tilalommal fenyegetőzött.

A TVN24 újságírójának láttán Zsirinovszkij hosszabb fejtegetésbe kezdett Lengyelországról, melyet a második világháború fő kiváltójának minősített. "A lengyel politika nélkül nem lenne hitleri Németország" - tette hozzá. A szankciókkal kapcsolatban azt mondta az orosz politikus, hogy Lengyelország lesz azoknak a legnagyobb vesztese. Egyben azt tanácsolta, az ország lépjen ki az Európai Unióból és a NATO-ból, csatlakozzon Oroszországhoz és az orosz nyelvet tegye második hivatalos nyelvévé.

Zsirinovszkij azzal fenyegette meg Lengyelországot, hogy a "nagy háború" kitörése esetén semmi sem marad belőle, mert azon országok egyike, ahol - mint mondta - NATO-támaszpontok vannak. - Teljesen elégetjük ezeket az országokat - mondta, a balti országokat is megemlítve. Mindenesetre megnyugtatóan hozzátette: "szeretjük Lengyelországot, nem kívánjuk vesztét".

Zsirinovszkij már augusztus közepén is hasonlóképpen nyilatkozott Lengyelországról a Rosszija 24 orosz állami hírtelevíziónak, azt mondván, hogy ha kitörne egy háborús konfliktus Oroszország és a nyugati országok között, Lengyelországot és a balti államokat Oroszország lesöpörné a Föld színéről. A lengyel hírelemzők többsége ezt akkor provokációnak minősítette, ugyanakkor a sajtó felhívta a figyelmet arra, hogy Zsirinovszkij politikailag kényes esetekben időnként a Kreml nem hivatalos szócsöve.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.09.14 22:40

Mikor a vodkás Jelcin volt a cár,akkor még ő is a porondon volt.Mára már a játékvonal mögé szorult,ezért kénytelen hülyeségeket beszélni.Nem érti hogy a világ átlépett fölötte.Még Oroszország is ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tamas970, 2014.09.14 17:17

Megint elfelejtették szegénynek beadni a gyógyszert...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html