Baljós üzletet kötöttek az oroszok Szaúd-Arábiával

Moszkva és Rijád megállapodott arról, hogy Szaúd-Arábia Sz-400-as légvédelmi rakétarendszereket vásárol Oroszországtól - erősítette meg hivatalosan a Haditechnikai Együttműködés Szövetségi Szolgálata hétfőn.
K. Kiss Gergely, 2017. október 9. hétfő, 15:52
Fotó: MTI/EPA

A felek megegyeztek továbbá Kornet-EM típusú páncéltörő rakéták, TOSZ-1A (Buratino) típusú rakéta-sorozatvetők és AGSZ-30 gránátvetők eladásáról, valamint Kalasnyikov AK-103 típusú gépkarabélyok eladásáról és szaúd-arábiai gyártásáról.
Korábban Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes csak a szaúdi érdeklődésről számolt be, illetve a szaúdi tulajdonban lévő al-Arabíja pánarab hírtelevízió közölte, hogy az ügyletről Szalmán bin Abdel-Azíz király moszkvai látogatása alatt szándéknyilatkozatot írtak alá - idézi az MTI.

A NATO-tag Törökország szeptemberben közölte, hogy orosz Sz-400-asokat vásárol, ami aggodalmat keltett Washingtonban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn kommentálta Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszternek az Aksa című török lapban megjelent interjúját, amely szerint Ankara felmondhatja az Sz-400-asok megvásárlását, ha nem sikerül megállapodni Moszkvával a fegyverrendszerek közös gyártásáról.

Peszkov kijelentette, hogy az Sz-400-as ügyletről szakértői szinten tovább folynak a tárgyalások. Recep Tayyip Erdogan török elnök szeptemberben közölte, hogy Ankara már kifizette az előleget a rakétarendszerekért. Vlagyimir Kozsin orosz elnöki tanácsadó a hírt megerősítette akkor, hozzáfűzve, hogy az Sz-400-asok technológiájának átadásáról nem esett szó a két fél között.

A Pentagon negatívan reagált az eltérő sajtójelentések szerint 2-3 milliárd dollár értékű szaúdi beszerzési szándékra is. A hét végén ismertté vált, hogy az Egyesült Államok 15 milliárd dollár értékben ad el THAAD rakétavédelmi rendszert Szaúd-Arábiának.

Peszkov a szaúdi Sz-400-as üzlettel kapcsolatban hétfőn kijelentette, hogy annak "előzetes eredménye nagyon jó". Hozzáfűzte, hogy Moszkva és Rijád haditechnikai együttműködése nem irányul harmadik ország ellen.

A 2007-ben hadrendbe állított orosz légvédelmi rakétarendszer első külföldi vásárlója Kína volt. Az Sz-400-as repülőgépek mellet manőverező robotrepülőgépek és ballisztikus rakéták megsemmisítésére is alkalmas. Viktor Gumennij, az orosz légi- és űrerő parancsnokhelyettese áprilisban közölte, hogy a rendszer olyan rakétákat kapott, amelyek a közeli világűrben lévő célpontokat is meg tudják semmisíteni

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.10.09 21:41

@troll: Nem, nem zuhan az olajár, hanem stabil, ostoba. Legalább nézz rá a grafikonra mielőtt ostobaságokat zagyválsz össze.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.10.09 21:31

ezzel is mutatni akarják az olajpiacnak , hogy milyen jó közöttük az együttműködés, mert amúgy az üzlet inkább csak szimbolikus, az értéke elenyésző az éves szaudi fegyverbeszerzéshez képest.

egyébként szart sem ért a szaudi uralkodó moszkvai látogatása, mert az olajár azóta is úgy zuhan, mint egy malomkő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.10.09 17:11

Valóban baljós üzlet ez - legalábbis az amerikai fegyverlobbi számára...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html