A Balti országok közül Észtország úgy döntött, hogy emeli az alkohol jövedéki adóját, ami növeli a szeszes italok árát, míg Litvánia másik stratégiát választott: ott évről évre csökken az alkoholos italok ára - írta a Rzeczpospolita.

Ennek az lett a vége, hogy a vártnál is jobban visszaestek az eladások - és ezzel a költségvetési bevételek -, mert az emberek a szomszédos országokba indultak vásárolni. Ezért visszatértek az alacsonyabb árakhoz. Az alkoholfogyasztás mérséklését mint népegészségügyi célt tehát nem érték el.

Lettország hasonló utat járt be, amikor felemelték az alkohol jövedéki adóját, az ottani költségvetés is megérezte az adóbevételek visszaesését, mert hirtelen csökkent a Finnországból érkező "alkoholturista" finnek száma.

Végül a kompokon 25 százalékkal leszállították az adót, így egy üveg vodkáért 6 eurót kell fizetni, nem 7,5 eurót, mint korábban.

Finnországban söripari vállalatok nem bízták a politikusokra a dolgot: idejekorán nyomást gyakorolt a kormányra, hogy ne emeljék a jövedéki adót. A Balti államok közül Litvániában maradt nagyon drága az alkohol, ott az adók 2016-ban nőttek, ami átlagárak 20 százalékos emelkedéséhez, a sörnél 30 százalékos pluszhoz vezetett.