Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A balti államok, Lengyelország és az Európai Bizottság megállapodtak arról, milyen menetrend szerint választják le Litvániát, Lettországot és Észtországot a posztszovjet áramellátási rendszertől - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. A köztársaságokat Lengyelország köti össze az új, nyugat felől érkező elektromos energiaforrással.

Az átállásnak, amelyről június közepén Brüsszelben állapodtak meg, legkésőbb 2025-ig kell befejeződnie. Az Európai Bizottság részt vesz az Oroszország és Fehéroroszország közötti tárgyalásokon is a BRELL-ről (Belorusz, Oroszország, Észtország, Lettország és Litvánia) való leválás ügyében.

Az ütemterv feltételezi, hogy 2020-ig befejezik a beruházási javaslatok elemzését és véglegesítik a Lengyelországba tartó tengeralatti kábelek lefektetésének finanszírozását. Ezt követően 2021-ben írják ki a tendert a beruházás végrehajtására. Az kábelfektetés a Balti-tenger fenekén 2023-ban kezdődik. A három köztársaságban 2021-ig kell biztosítani a rendszerek szinkronizálását. Ugyanebben az évben üzembe kell helyezni a litvániai Alytusiében az új transzformátorállomást.

Jelenleg Lengyelországot és Litvániát a LitPol Link energiahíd köti össze, de ennek kicsi a kapacitása ahhoz, hogy a biztonságos mennyiségű áramot szállítson a három balti országba.