Bankárok bilincsben

Kazahsztánban kőkeményen fellépnek a hatóságok a korrupció ellen: már a második top-bankárt tartóztatták el lopásban való bűnrészesség vádjával.
NAPI, 2009. szeptember 23. szerda, 16:16
Fotó:

Több mint egymilliárd dolláros lopásban való bűnrészesség vádjával tartoztattak le egy prominens kazah bankárt - jelentette az AFP. Az Alliance Bank egykori vezérigazgató-helyettese, Abilkaszim Mamirbekov a gyanú szerint 1,1 milliárd dolláros könyvelési csalásban segédkezett, a pénzt pedig magánkézben lévő offshore bankszámlára utalta.

Szeptember 10-én, a bírósági végzéssel őrizetbe vettük az Alliance Bank volt vezérigazgató-helyettesét - tudatta Murat Zsumanbaj rendőrségi szóvivő.
A bankár - aki szeptember elején mondott le posztjáról - már a második, komoly vezető beosztású vezető az Alliance Banknál, akit letartóztatnak: augusztusban a vállalat korábbi vezetőjét, Zsomart Ertajevet is kézre kerítették a hatóságok hasonló vádak alapján.

Kazahsztánban egyébként nem újdonság, hogy magas beosztású vezetőt helyeznek gazdasági bűncselekmény elkövetése miatt vád alá: a felmérések szerint a közép-ázsiai ország az igazgatók és topmenedzserek letartóztatásában az élen jár. Csak ebben az évben üzletemberek és kormányzati vezetők tucatait verték láncra korrupció vádjával.

Elemzők szerint a sorozatos letartóztatások hátterében több dolog is állhat: egyrészről jövőre a Védelem és Együttműködés Szervezete Európában (OSCE) elnöki tisztségét Kazahsztán tölti be (ezért demonstrálni szeretnék, hogy elkötelezettek a korrupció felszámolásában), másrészt elképzelhetőnek tartják, hogy a korosodó Nurszultan Nazarbajev kazah elnök bársonyszékéért folytatott helyezkedés folyományaként kerülnek egyre többen rács mögé.

HOZZÁSZÓLÁSOK