A két héttel ezelőtt kiadott körlevélben, amelyet Jonathan Faull, a DG Markt (a belső piacokat és szolgáltatásokat felügyelő brüsszeli igazgatóság) főigazgatója jegyzett, Michel Barnier biztos megtiltotta munkatársainak, hogy lobbiszervezetek képviselőivel találkozzanak.

"Tekintettel az elvégzendő munka mennyiségére és a feladat kényes mivoltára, a GD Markt munkatársai a rendelkezés visszavonásáig nem találkozhatnak sem bankárokkal, sem megbízottjaikkal, sem képviseleti szerveik munkatársaival" - idézi a Spiegel Online a birtokába jutott körlevél kivonatos verzióját.

A tiltás hátterében minden valószínűség szerint azok a törvényjavaslatok állnak, amelyeket Michel Barnier még a 2014 májusi európai parlamenti választások előtt keresztül akar vinni. "A belső piac és szolgáltatások igazgatósága jelenleg a bankokat érintő fontos ügyeken dolgozik" - válaszolta Michel Barnier uniós biztos szóvivője, Chantal Hughes a Spiegel Online megkeresésére. A témák között a tervezett bankunióra és a bankrendszer strukturális reformjára vonatkozó javaslatok szerepelnek - jelezte.

Az ügyekkel foglalkozó szakemberek jelenleg "rendívül le vannak terhelve" - mondta a szóvivő. "Arra kértük őket, hogy kizárólag az előttük lévő ügyekkel foglalkozzanak. A bankok álláspontját már meghallgattuk, a hivatalos megbeszélések le lettek zárva" - hangsúlyozta.