Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország átfogó válság kapujába érkezett, amely számos vállalat és pénzintézet csődjét hozhatja - figyelmeztetett Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter, Vlagyimir Putyin államfő szövetségese, akit sokan esélyesnek tartottak arra, hogy átvegye Dmitrij Medvegyev miniszterelnök helyét. A reáljövedelmek 2-5 százalékkal mérséklődhetnek 2015-ben, ami sokként érheti az oroszokat, hiszen a zsebükbe kerülő pénz vásárlóereje 2000 óta nőtt - idézte a szakembert a Financial Times.

Az orosz elitben szokatlanul egyértelmű nyilatkozat részeként Kudrin felszólította Putyint, hogy normalizálja Oroszország és az Európai Unió, illetve az Egyesült Államok viszonyát. A volt pénzügyminiszter négyszázalékos recessziót jósol a jövő évre, ha az olaj ára a 60 dollár/hordós szint körül marad. Ez nagyjából összecseng a jegybank 4,5-4,7 százalékos GDP-visszaesést előre vetítő prognózisával. Szerinte a recesszió elhúzódik 2016-ra is. A JP Morgan mai előrejelzése szerint 3,3 százalékos mínusz lehet az éves átlag, ám az első fél évben 9 százalékkal zsugorodhat az orosz gazdaság.

Csőd

Az orosz adósságok hitelbesorolását minden bizonnyal a bóvli kategóriába fogják rontani a hitelminősítők - jósolja a volt pénzügyér. Mindezek eredményeként - főként persze a csökkenő reáljövedelmek miatt - erősödni fog a lakosság elégedetlensége. Az életszínvonal romlása fájni fog az ebereknek, ami a tiltakozás erősödéséhez vezet - véli Kudrin, aki nem bocsátkozott találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy visszatérhet-e a kormányba.

Nem sötét jóslattal, hanem egy keserű ténnyel borzolta az oroszok kedélyeit a jegybank, amely bejelentette, hogy 30 milliárd rubelt (530 millió dollár) fektetett a Trust bankba, az ország 28. legnagyobb pénzintézetébe. A közlemény úgy fogalmaz, hogy ezzel "mentik meg a csődtől" a bankot. A Trust vezetését a betétbiztosítási alap veszi át, ám az állami ellenőrzés ideiglenes lesz, később értékesíteni akarják a pénzintézetet.

Nyugi, nyugi

Ezzel egyidejűleg Medvegyev kormányfő hétfőn felszólította az orosz bankok vezetőit, hogy garantálják szervezeteik biztonságát. Az embereket szerinte meg kell nyugtatni az ünnepek előtt, lehetővé kell tenni, hogy békésen pihenhessenek, hogy ne aggassza őket bankjuk jövője. Részben ennek a felszólításnak tehetett eleget a Sberbank pénzügyi igazgatója, aki cáfolta, hogy a bank felfüggesztette volna az autóhitelek, illetve a jelzáloghitelek folyósítását - jelentette a Reuters.

A kormány egyébként újabb különadókkal terhelte az exportot, miután az olcsó rubelnek köszönhetően sok vállalat kivitele felpörgött.

További fejlemény az orosz helyzettel kapcsolatban, hogy a kínai vezetés segítséget ajánlott Moszkvának a nehéz idők átvészeléséhez - írta a Bloomberg. Elemzők szerint ez a korábban kötött valutacsere-megállapodás kiterjesztését jelentheti. Ebben rubelt váltanak át jüanra azért, hogy kiiktassák a dollárt a külkereskedelemből. Ugyanakkor a cserében alkalmazott árfolyam nem előre adott, hanem hozzáigazítják a hivatalos átváltási arányokhoz - derült ki egy kínai illetékes nyilatkozatából.