Döntést hoznak a bankjegyekről - melyik a legjobb?

Az új 200 eurós mellett például norvég, grúziai, arubai versenyző is indult a bankjegy-világbajnokságon. Nézze meg a jelölteket!
Csernátony Csaba, 2020. február 8. szombat, 07:20
Fotó: Napi.hu

Újra sor kerül a bankjegy-világbajnokságra, másként a nemzetközi bankjegy-szépségversenyre. Az 1961-ben alapított International Bank Note Society (IBNS) minden évben meghirdeti a versenyt, amelyre az előző évben kibocsátott bankjegyekkel nevezhettek a különböző országok, jegybankok.

A világbajnokságra január 31-ig lehetett nevezni, majd a versenyzők közül az IBNS által felkért zsűri választja ki a győztest. A zsűritagok egy-egy bankjegynél megnézik többek között a színösszeállítást, a kontrasztot, kiegyensúlyozottságot, a művészi megoldásokat és az innovatív és biztonsági elemeket is.

Összesen 21 bankjegyet neveztek be idén. A mezőnyben szerepel többek között a norvég 1000 koronás és a svájci 1000 frankos. Jött versenyző Trinidad és Tobagóról, a Bahamákról is.A címvédő egyébként a kanadai 10 dolláros, amely a hagyományos bankjegyektől eltérően műanyagból (polimerből) készült. (A tavalyi bankjegy-világbajnokságról itt olvashat részletesen.)

HOZZÁSZÓLÁSOK