Műanyagból készült a világbajnok - íme a bankjegyverseny győztese

Győztest hirdettek a bankjegy-világbajnokságon: a műanyagból készült kanadai 10 dolláros lett a befutó. Kiderül az is, kit ábrázol a győztes, valamint az, hogy mire jó a műanyag bankjegy és mire nem.
Csernátony Csaba, 2019. április 27. szombat, 20:03
Fotó: Buksza

Ahogy az elmúlt években, az idén is meghirdette a bankjegy-világbajnokságot - lényegében a nemzetközi bankjegy-szépségversenyt - az 1961-ben alapított International Bank Note Society (IBNS).

A végeredmény szerint az év bankjegye - a címlapképen látható - kanadai 10 dolláros bankjegy lett.

Az első kanadai nő

A győztes a hagyományos bankjegyektől eltérően műanyag (polimer) és faji szegregáció ellen küzdő afroamerikai üzletasszony, Viola Desmondot ábrázolja.

A mult-kor.hu történelmi magazin szerint bár Anglia királynőjének arcképe a kanadai fizetőeszközök többségén látható, Desmond az első kanadai nő, akinek képmása felkerült egy bankjegyre. Hetven évvel ezelőtt Desmond nem volt hajlandó elhagyni egy kizárólag fehérek számára fenntartott új-skóciai mozit, ezért bebörtönözték, elítélték, és pénzbüntetéssel sújtották.

Trónfosztás

Visszatérve a bankjegyvébére: nevezni január 31-ig lehet nevezni a 2018-ban kibocsátott bankjegyekkel. Az IBNS által felkért zsűri pedig többek között a színeket, a kontrasztokat, a kiegyensúlyozottságot, a művészi megoldásokat és az innovatív és biztonsági elemeket nézi a benevezett bankjegyeken. Az idei versenyben az volt az egyik kérdés, sikerül-e letaszítani a trónról az eddigi címvédőt, az utóbbi két versenyt ugyanis Svájc nyerte, 2017-ben a 10 frankossal, 2018-ban pedig az 50 frankossal.

A legújabb világbajnok kanadai 10 dolláros többek között a svájci 200 frankossal, a mexikói 500 pesóssal, az orosz 100 rubelessel, a bolíviai 20-as bankjeggyel (boliviano), a norvég 500 koronással, a Salamon-szigeteki 40 dollárossal, az ausztrál 50 dollárossal, a kínai 50 jüanossal, a bahamai 20 dollárossal, a mauritániai 50-es bankjeggyel (ouguiya) és a venezuelai 100-assal (bolívar) kellett megküzdenie. (A teljes mezőnyt itt lehet megnézni.)

Mi az a polimer bankjegy?

Ahogy már fentebb írtuk, a kanadai 10 dolláros különlegessége, hogy műanyag - polimer - bankjegy, amely világszerte több országban váltotta le a hagyományos társait.

Bár a műanyag bankjegyek tartósabbak, ellenállóbbak papíralapú társaiknál, de hátrányuk is van. Például nehezebb őket összehajtani, ráadásul ha nedvesek lesznek, könnyen összetapadnak, utóbbi pedig a készpénzkezelésnél problémát jelenthet.

A Magyar Nemzeti Bank kezében lévő Pénzjegynyomda korábbi összeállítása szerint a műanyag bankjegyek speciális gyártói, nyomdatechnikai hátteret igényelnek, ezért csak szűk körben terjedtek el, például Ausztráliában, Kanadában vagy a szomszédos Romániában, amelynek korábban nem volt saját bankjegygyártása. A Magyarországhoz hasonló méretű és saját bankjegygyártási kultúrával rendelkező országokban a műanyag bankjegyekre történő váltás rendkívül költséges és kockázatos lenne. A nemzetközi tapasztalatok szerint pedig a hamisítás elleni hatékony védelem és a tartósság a papíralapú bankjegyekkel is biztosítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.05.01 14:21

@Eszim: "pont nem kerül a szemétbe"

De, előbb-utóbb odakerül, és nem igazán tudják újrahasznosítani. A fém- és papiroshulladékokat magas hatékonysággal tudják újrahasznosítani, a műanyagot nem, legföljebb elégetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Eszim, 2019.05.01 14:09

@Panzerkraftwagen_Drei: a bankjegyeket hosszú évekig használják és pont nem kerül a szemétbe, de fröcsögésnek jó volt, amit írtál, ugye ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.27 23:24

Hú de f@sza, ennyit a műanyagok elleni küzdelemről... a polkorrekt téboly ezt is fölülírta, mint minden mást, ugye...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html