Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint hat évvel az új 5  eurós érkezése után május 28-án megjelenik a piacon az új 100 és 200 eurós bankjegy, ezzel pedig lezárul az euróbankjegyek cseréje.

Milliárdok, billiók

Az Európai Központi Bank (ECB) azért döntött évekkel ezelőtt a cseréről, hogy nehezebben hamisítható, korszerűbb bankjegyek legyenek a forgalomban.

Erre szükség is van: bár egyre nagyobb teret nyernek a bankkártyás fizetések és a különböző elektronikus megoldások, a készpénzre még mindig óriási az igény. Az eurózónában az euróbankjegyek 2002-es bevezetése óta megtriplázódott a forgalomban lévő bankjegyek száma, így elérte a 21 milliárdot. A bankjegyek összértéke évente átlagosan 4 százalékkal növekszik, ezzel mostanra megközelítve az 1,2 billió eurót. Az Európai Központi Bank korábbi - még 2016-ban készült felmérése szerint - az eurózónában 10-ből nyolc tranzakció készpénzes volt.

Mindig becserélhetőek

Az új eurobankjegyek még az első sorozatnál is tartósabbak, így ritkábban kell őket cserélni, ez a környezetszennyezés miatt sem mellékes szempont, különösen az 5 és a 10 eurós bankjegyek esetében, mivel ezek gyakrabban cserélnek gazdát, mint a többi címlet.

A régi euróbankókat bevonásáról időben tájékoztatást ad majd az Európai Központi Bank, ugyanakkor azok értéke örökre megmarad, az eurózóna jegybankjaiban korlátlan ideig becserélhetők.

Bankjegyek, dátumok, képek

Az új bankjegysorozatot Europé-sorozatnak is hívják, valamennyi bankón ugyanis szerepel a görög mitológiából ismert Europé arcképe. Az eurókon szereplő Europé-képet egyébként a párizsi Louvre-ban kiállított egyik vázáról mintázták. Az alábbiakban pedig bemutatjuk az új sorozat tagjait.

Az 5 eurós: 2013-ban jelent meg.

Kép: Európai Központi Bank

A 10 eurós 2014-ben.

Kép: Európai Központi Bank

A 20 eurós 2015-ben.

Kép: Európai Központi Bank

Az 50 eurós 2017-ben érkezett.


Kép: Európai Központi Bank

Az új 100 és a 200 eurós bankjegyeket az Európai Központi Bank 2018. szeptember 17-én mutatta be és most kedden kerültek ténylegesen a forgalomba.

Kép: Európai Központi Bank
Kép: Európai Központi Bank



Búcsú a legnagyobbtól

A régi eurósorozat tagja volt az 500 eurós, az újból viszont kimarad. Az Európai Központi Bank 2016-ban úgy döntött, hogy leállítja az 500 eurós kibocsátását és gyártását a pénzmosás elleni harc jegyében.

A Bin Ladennek is becézett 500 eurós bankjegyek az értékük miatt ugyanis fontos szerepet játszhatnak a feketegazdaságban. Az Europol már 2015-ös jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a készpénz továbbra is a terroristák egyik kedvelt eszköze, e bankjegy iránt pedig igen nagy a körükben a kereslet annak ellenére, hogy azok a hétköznapi tranzakciókban nem gyakoriak.

A döntéstől az európai jegybankárok azt remélik, hogy ezzel támogatja majd a terrorizmus elleni küzdelmet és a munkaerőpiac kifehérítését. Az 500 eurósok kibocsátása végül az idén állt le.