Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lengyel Nemzeti Bank (NBP) nyilvánosságra hozta, hogy jövőre milyen alkalmi pénzérméket és bankjegyeket - azaz emlékbankjegyeket és -érméket - bocsát ki - írta a gazeta.pl. Ebből kiderül, hogy 2021-ben lesz bankjegy Lech Kaczynski (archív képünkön balra) képével, aki 2010 áprilisában egyik áldozata volt szmolenszki légi katasztrófának. A jelenlegi kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke, Jaroslaw Kaczynski ikertestvére akkor Lengyelország államfője volt.

A légi katasztrófát senki sem élte túl, a lengyel kormánygép utasai a főleg parlamenti képviselők, illetve a személyzet életét vesztette Jaroslaw Kaczynski ma is merényletre gyanakszik, ő és hívei csak úgy emlegetik rá megszólalásig hasonlító testvérét, mint "a szent emlékű Lech Kaczysnki". Tíz éve folynak különböző vizsgálatok (nemzetköziek is) az üggyel kapcsolatban, tény, hogy a repülőgép roncsait az oroszok nem adták vissza a lengyeleknek. (A gépen tartózkódó lengyel elnök, Lech Kaczynski mellett 95 ember vesztette életét.)

Bár az NBP még változtathat a tervein, valószínű, hogy a tragédia 10. évfordulójáról így is megemlékeznek. Az NBP tervei szerint az alkalmi bankjegy témája az lesz, hogy "Lech Kaczynski. Érdemes lengyelnek lenni". A hírek szerint 20 zlotys bankjegyeken lesz látható a volt elnök képe és a felirat. Forgalomba 60 ezer darab bankó kerül.

Az emlékbankjegyeket a gyűjtőknek szánják és a lengyel történelem fontos eseményeire emlékezve bocsátják ki. Illusztációjuk jóval gazdagabb, mint amilyen a megszokott bankókon szerepel. Az NBP az első gyűjtőknek szánt bankjegyet 2006-ban bocsátotta ki, egy 50 zlotyst, amelyen II. János Pál pápa képe szerepelt. Az emlékbankjegyekkel ugyan lehet fizetni, de értékük nagyobb, mint a címletük. Ennek megfelelően védőborítás is jár hozzájuk.