Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egységes eurófizetési rendszer (SEPA) egységes átutalásokat tesz lehetővé az EU-n belül, a kártyás ügyletek számára ez azonban még messze áll a realitásoktól, miután a nemzeti bankkártyarendszerek és bankok még mindig nem látják az üzleti megoldását a pénzforgalmi piacokon az összekapcsolhatóság és az átjárhatóság korlátainak leküzdésére, valamint a közös standardok meghatározására.

Az Európai Központi Bank (ECB) ugyanakkor úgy véli, hogy az új techcégek által kínált azonnali fizetések szolgáltatása a bankkártyák számára is kínálhat erre lehetőséget előbb-utóbb. Ez pedig mind a kártyatulajdonosok, mind a kereskedők előnyére válhat. Az EU-ban egyébként a nem készpénzes tranzakcióknak az 52 százaléka kredit kártyás fizetésekkel történik, amit főleg annak a kényelmes, gyors és biztonságos használatának tulajdonítanak - jegyzi meg az Euractiv.

Ősszel jöhet a javaslatcsomag

Az Euractiv szerint az Európai Bizottság ősszel várhatóan egy javaslatcsomaggal áll elő egy európai "innovatív, integrált és versenyképes lakossági pénzforgalmi piacra", hogy felvegye a versenyt a globális cégekkel - mondta a brüsszeli portálnak egy uniós forrás. Emellett az Európai Bizottság munkaprogramjában szerepel még egy digitális pénzügyi stratégia is. A jogszabályok megalkotása előtt viszont hamarosan elindítanak egy konzultációt is a fizetésekről.

Valamilyen fajta racionalizálásra azért lenne szükség, mert - mint azt egy uniós tisztviselő magyarázta a brüsszeli portálnak - annyira fragmentált Európán belül a nemzeti kártyás fizetési piac, hogy még a legnagyobb szolgáltatóknak is vannak olyan szolgáltatásai, amelyeket csak egyes tagállamokban lehet elérni. Ennek pedig az az eredménye, hogy nagyobb - nem feltétlenül európai - szolgáltatókat kell igénybe venni, még akkor is, ha európai fizetési szolgáltatást szeretnének ajánlani - tette hozzá a tisztviselő.

A cél az lenne, hogy csökkentsék a függőséget az olyan globális szereplőktől, mint a Visa vagy a Mastercard, ami összhangban lenne az EU azon céljával is, mely szerint erősítené az európai szuverenitást. Ehhez az ECB már kijelölte az utat a 2018 novemberében elindított TARGET azonnali fizetési rendszerével (TIPS), amely támogathatja a nemzeti kártyarendszerek összekapcsolását és átjárhatóságát, így biztosíthatóvá válhat egy teljes pán-európai lefedettség. Ez az ECB szerint egy lehetséges alternatíva lehet egy európai kártyarendszer létrehozásához. Az európai jegybank egy egységes logó létrehozásának az ötletét is felvetette, amellyel jelezni lehetne az EU új, pán-európai kártyájának elfogadóhelyeit.

Amerikában a kriptodevizák kerültek célkeresztbe

Az Amerikai Egyesült Államokban a kriptodevizákkal szemben készül valamilyen szigorú szigorítás, ami egyes vélemények szerint felforgathatja a piacot - legalábbis ez rajzolódik ki a Portfolio.hu szerint Donald Trump amerikai elnök, Steve Mnuchin pénzügyminiszter és a mineapolisi Fed-elnök, Neel Kashkari nyilatkozataiból - utóbbi arra utalt, hogy hamarosan kész az egész szektorra vonatkozó szabályozás. A pénzügyi portál szerint valószínűsíthető, hogy a blockchain működési elve érintetlen marad, de a kriptodevizák anonimitásáról ez már nem lesz elmondható, ami komoly pofon lehet a bitcoinnak és más mainstream kriptoeszközöknek.

Steve Mnuchin szerint a pénzügyminisztérium "rengeteg időt" tölt a pénzügyi bűnözéssel foglalkozó hivatal, a FinCEN-nel, hogy a kriptodevizákra vonatkozó szabályozást kidolgozzák, melynek eredményeként "számottevő, új elvárásokat" készülnek megfogalmazni e virtuális devizákkal szemben.

A Portfolio.hu szakemberek véleményére utalva azt írja, hogy az új szabályozásban az USA elrendelheti a kriptodevizák anonimitásának eltörlését. Ezt úgy kell érteni, hogy a kriptodevizákkal végzett tranzakciókhoz nem kapcsolódik semmilyen személyes adat, csak egy IP-cím. Ennek végfelhasználóját ugyan lehet látni, de számos megoldás létezik a valós felhasználó elrejtésére, így az ügylet végén álló ügyfél személye rejtve maradhat. Nem csoda, ha bűnözők is előszeretettel használják ezt a megoldást.

Példaként szolgálhat

Az anonimitás elleni küzdelem fő célja hivatalosan természetesen a pénzmosás és a terrorizmus, illetve az ezekhez kapcsolódó illegális tevékenységek visszaszorítása lenne az amerikai kormány szerint, de a kriptodevizákkal szembeni kritika, illetve aggodalom a pénzügyi rendszerek stabilitásának veszélyeztetése is, mivel ezek az eszközök - szabályozatlanságuk miatt - a pénzügyi felügyeleti rendszerek ellenőrzésén kívül esnek.

Az amerikai szabályozás azért lesz majd érdekes, mert bár a piacokon rövid távon okozhat egy átmeneti sokkot, hosszabb távon mégiscsak mintaként szolgálhat olyan országoknak, amelyekben még nincsenek szabályozva a kriptodevizák, illetve a keretrendszer definiálásával többek közt megnyithatja a kriptodevizás cégek és a hagyományos bankok számára az együttműködés lehetőségét, ami egyben lehetőség lehet a kriptopénzek számára is, hogy nyissanak a mainstream lakosság felé - írja a pénzügyi portál.