Bankokról, adóról tárgyalt a Fidesz és a CDU

Az adóelkerülés és a tőkekimentés megakadályozásáról egyeztetett pénteken Berlinben a Fidesz és a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU).
NAPI, 2009. szeptember 11. péntek, 20:13
Fotó:

Az ebből a célból létrehozott közös munkabizottság felállításában májusban állapodott meg a német fővárosban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke Angela Merkel kancellárral, a CDU elnökével.

A CDU munkacsoportját Otto Bernhardt, a CDU/CSU parlamenti frakciójának pénzügypolitikai szóvivője vezette, míg a magyar ellenzéki párt munkacsoportját Varga Mihály, a Fidesz gazdaságpolitikáért felelős alelnöke vezette.

A bizottság mindenekelőtt az adóelkerülő offshore tevékenységet vizsgálta azzal a céllal, hogy miként lehet szűkíteni ezt a tevékenységet, amely mindkét országban problémát jelent - mondta el Varga az MTI-nek.

A két párt munkacsoportja egyrészt megvizsgálta, hogy a nemzeti szabályozások mennyire hatékonyak az említettek megakadályozására. Németország előrébb tart ezen a téren, kifinomultabb, pontosabb szabályokkal rendelkezik és több olyan gyakorlati tapasztalata van, amit Magyarország csak most kezd megismerni - jelentette ki Varga Mihály.

A bizottság felvetette azt is, hogy uniós tagállamként a két ország fogalmazzon meg közös javaslatokat az unió felé. Mindez magában foglalná az államok közötti, a pénzmozgásokra vonatkozó információcsere intézményeinek kiépítését, egy közös, a pénzmozgási tevékenységet ellenőrző európai felügyelet kialakítását, valamint a bankszektor és a hatóságok jobb együttműködését, mégpedig azzal a céllal, hogy az offshore tevékenységről szóló banki információszolgáltatás naprakészebb, sőt kötelező legyen. A bankszektor bevonása elkerülhetetlen, hiszen ez a szektor rendelkezik a legtöbb olyan információval, amelyekkel a pénzmosást, az adóelkerülést meg lehet akadályozni - jelentette ki Varga Mihály.

Az MTI kérdésére válaszolva a Fidesz alelnöke úgy ítélte meg, hogy Magyarország ugyanabban a cipőben jár, mint Németország. Németországban ugyanakkor már konkrét tőkekimenekítési ügyekről tárgyalnak a hatóságok, mint például a német posta volt elnökének, Klaus Zumwinkelnek az adócsalási ügye. Varga Mihály szerint ez Magyarországon is napi téma.

HOZZÁSZÓLÁSOK