Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Telefonon tárgyalt egymással Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök még csütörtök este. Olyan nap volt a hátuk mögött, amelyen a német pénzügyminisztérium nyersen visszautasította a görögök ajánlatát az ország finanszírozásának féléves meghosszabbítására. Az eurózóna pénzügyminiszterei pénteken délután a német nein ellenére mégiscsak megpróbálnak dűlőre jutni Görögország további hitelezéséről - derült ki az athéni ekathimerini.com összefoglalójából.

Ciprasz twitterüzenetében kölcsönösen hasznosnak minősítette Merkellel folytatott beszélgetését. Kormányzati forrásokból kiszivárogtatták, hogy a görög miniszterelnök felhívta Francois Hollande francia államfőt is. Hollande állítólag azt mondta kollégájának, hogy dolgozni fognak a megoldáson Merkellel, akivel pénteken találkoznak.

Héják és galambok

Brüsszelben lázas munka indult a közös nyilatkozat megfelelő nyelvezetének megtalálására -  a megoldás távolinak látszik, a szakértők a pénzügyminiszterek maratoni, akár egész hét végén tartó csúcsértekezletére számítanak. A csütörtöki görög javaslatból kiszivárgott részletek szerint Athén elfogadná az előző kormány és az EU-IMF páros által aláírt segélyprogram jogilag kötelező érvényét a következő hat hónapra, de kerüli a memorandum és a program szavakat. Emellett nem világos, hogy a megállapodás mely részeinek teljesítését vállalnák.

A német elutasítást hogy, hogy nem, rosszul fogadták a görög kormánykörökben. Egy neve elhallgatását kérő tisztviselő szerint a német kormány egy része a görögök ellen van. Úgy tekint a javaslatukra, mint egy trójai falóra, amelyen át az adós megkaphatná az áthidaló hitelt, miközben nem folytatná az EU-IMF programban vállalt kötelezettségei teljesítését. Más kormányzati emberek azt mondták az ekathimerini.com-nak, hogy Németország mellett Finnország és Szlovákia foglalt el héja álláspontot a görögök ügyében, míg Franciaország és Olaszország galambként viselkedik.

Bankpánik

Eközben a felgyorsult a megtakarítások kivonása a görög bankokból - jelentette a Reuters. Az embereket nem érdeklik a kormány megnyugtató szavai, amelyek szerint nem tervezik a tőkemozgások korlátozását. Bankárok szerint szerdán és csütörtökön 500-500 millió euró hagyta el a pénzintézeteket, azaz újra olyan tempóban távozik a pénz, mint januárban, amikor egy hónap alatt összesen 12 milliárd euróval apadt a bankok tőkéje. Utoljára Cipruson volt ilyen pánik 2013-ban.

Meglepő felmérésről számol be a Financial Times. Az ARD televízióadó közvélemény-kutatása szerint a németek 51 százaléka azt akarja, hogy Görögország maradjon az eurózóna tagja, míg 41 százalékuk ellenzi ezt. Ez sokkal jobb arány, mint a három évvel ezelőtt készült hasonló felmérés eredménye: akkor a megkérdezettek 65 százaléka mutatott ajtót a görögöknek.