Bankrendszere miatt leminősítette a Fitch Írországot

Visszaminősítette Írország hosszú futamú hazai és küladósi kockázati besorolását szerdán a Fitch Ratings, az ír bankrendszer újratőkésítésének váratlanul magas költségeire hivatkozva.
MTI-Eco, 2010. október 6. szerda, 14:29
Fotó:

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdai londoni bejelentése szerint az ír államadósi osztályzat az eddigi "AA mínusz" szintről egy fokozattal "A plusz"-ra romlik, és az új besorolásra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

A Fitch az osztályzatrontást az ír bankrendszer tőkepótlásának "kivételes, és a vártnál nagyobb" kormányzati költségeivel indokolta.

Az ír pénzügyminiszter a múlt héten közölte, hogy az ír bankrendszer rendbetételének költségei az idén várhatóan a hazai össztermék (GDP) 32 százalékára duzzasztják Írország államháztartási hiányát. Ez az euróövezet egész történetében példátlan költségvetési deficit lenne.

A Fitch szerdán bejelentett intézkedése előtt egy nappal egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service bejelentette, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Írország "Aa2" szintű kormánykötvény-besorolását. A Moody's szintén a banki újratőkésítés államháztartási költségeire hivatkozott.

HOZZÁSZÓLÁSOK