A lengyeleknél csökken a politikusok fizetése

Lengyelországban tavasszal csökkent a parlamenti képviselők fizetése, majd az ősz elején a törvényhozás vezetőinek bérét is lefaragták.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 7. péntek, 06:20
Fotó: Shutterstock

Néhány hónappal azután, hogy a lengyel parlament mindkét házának képviselői és szenátorai lecsökkentették saját fizetésüket, a lengyel államfő ugyanilyen döntést hozott a két ház marsalljai és marsallhelyettesei tekintetében - tudósított a gazeta.pl. Fizetésük - akárcsak a parlamenti képviselőké - ötödével zsugorodik.

A májusi bércsökkentést akkor jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, az ország tényleges vezetője, amikor a média arról számolt e, hogy az előző kormányfő, Beata Szydlo milyen jutalmakat adott minisztereinek.

Akkor sokan kifogásolták, hogy a parlamenti az elnökség tagjait - a Szejm és a Szenátus marsalljait és azok helyetteseit -, akik amúgy is többet keresnek, 15-16 ezer zlotyt (1,1-1,2 millió forint) keresnek, nem érintette a bércsökkentés. Az ő fizetésüket ugyanis nem törvény, hanem rendelet szabályozza.

A Super Express című lap megjegyzi, hogy a döntést ugyan a köztársasági elnök, Andrzej Duda hozta, ám azt a szejm marsallja, Marek Kuchinski kezdeményezte. A parlamenti vezetők havi 3000 zlotyt (230 ezer forint) buktak bérükből.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK