Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fehéroroszországi exportőrök április közepe óta nem vihetnek almát és körtét az orosz piacra, mert az orosz hatóságok rajtakapták őket, hogy embargóval sújtott lengyel gyümölcsöt szállítanak Oroszországba - adta hírül a lengyel Rzeczpospolita. Ezért az orosz élelmiszer-felügyelet időleges korlátozást vezetett be a belorusz alma és körte importjára.

A 2014-es ukrajnai orosz beavatkozás nyomán bevezetett uniós szankciókra válaszul Moszkva korlátozta az EU-s élelmiszerek importját. Ez jelentős dráguláshoz vezetett a hazai piacon, ugyanakkor a védettség lendületet adott az orosz élelmiszeriparnak.

Svindli

A két ország vámunióban van, ezért nincs rendszeres határellenőrzés köztük. Az orosz hatóságok, amint fülest kaptak a svindliről, 39 járművet kapcsoltak le, amelyeken egészségügyi dokumentumok nélküli élelmiszereket szállítottak. Ebből 36 kamionon alma és körte volt különböző álcázással, például az egyik papírjai szerint evőeszközt vitt Lengyelországból Ukrajnába. Az orosz felügyelet nem zárja ki azt sem, hogy a beloruszok szintén tilalom alá vont gombát és epret is exportáltak Lengyelországból Oroszországba.

Kemény válasz

A belorusz kormány nem késett a válasszal: karbantartásra hivatkozva lezárták az orosz kőolajat Európába szállító Barátság kőolajvezeték öt szakaszát - írta a Moscow Times. A felek közt alig két hónappal azt követően robban ki a vámháború, hogy Alekszander Lukasenko (képünkön) fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz államfő a fekete-tengeri Szocsiban tárgyalt a két ország együttműködésének elmélyítéséről.

Lukasenko szerint az almaimport tilalma valójában az országa ellen alkalmazott szankció. Csak a mérnökök mondhatják meg, mennyi ideig tarthatnak az 54 éves kőolajvezeték erre válaszul hirtelen elkezdett javításai. A Kreml szerint nem szankciókról van szó Fehéroroszországgal szemben, hanem csak az EU-val szembeni korlátozások érvényesítéséről.