BUX
38240

Barátot cserél Venezuela

Venezuela tempósan növeli kínai olajexportját.

NAPI, 2010. augusztus 5. csütörtök, 10:03

Venezuela, Dél-Amerika legnagyobb olajexportőre napi 200 ezer hordó olajat szállít Kínának, amivel törleszti az ázsiai országtól kapott, energetikai, agrár- és technológiai projektek finanszírozására szánt 20 milliárd dolláros hitelt. A tervek szerint 2012-re napi egymillió hordóra emelik a szállításokat.

Eközben májusban az USA-ba napi átlagban 1,01 millió hordó olajat szállított az ország. A régi szép időkben - amikor még a nagy szomszéd volt Venezuela igaz barátja - ennek másfélszerese jutott az amerikai piacra. 1998-ban például napi 1,55 millió hordó olajat adtak el az USA-ban - derül ki az amerikai Energy Information Administration (IEA) adataiból.

Kína nemcsak új barátnak, hanem kielégíthetetlen étvágyú fogyasztónak is tűnik: szintén az IEA adatai szerint az óriási ázsiai ország olajimportja közel négyszeresére nő 2030-ra a 2006-os szinthez képest. Kína naponta 8,9 millió hordó fekete aranyat fogyaszt 2010 harmadik negyedévében, ami 9,5 százalékkal több mint tavaly ilyenkor.

Peking áprilisban állapodott meg Hugo Chavez kormányával a 20 milliárd dolláros, olajjal törlesztett kölcsönről. A venéz állami olajvállalat, a PDVSA emellett külön szerződést kötött a China National Petroleum Corp.-pal: a 16,3 milliárd dolláros üzlet keretében közös vállalkozásban ázsiai finomítókban dolgoznak majd fel napi egymillió hordó olajat. A felek közös finomítót is építenek Kínában - ez a projekt idén kezdődik.

A Morgan Stanley hét végén megjelent jelentése szerint az ázsiai export nem piaci, hanem az alatti áron történik. A Chavez szociális programjait finanszírozó PDVSA profitja 2009-ben 53 százalékkal, 4,4 milliárd dollárra esett, mivel az OPEC-megállapodás miatt csökkentenie kellett kitermelését és az év elején a mélyben voltak az olajár.