Nagy a baj, de széttárják a kezüket az oroszok

A Barátság kőolajvezeték, amelyen keresztül a kelet-közép-európai országok olajellátásának döntő része érkezik, még egy évig nem lesz teljesen működőképes az orosz olajszennyezés miatt. Az oroszok mossák kezeiket (és a vezetéküket).
Barabás Júlia, 2019. június 30. vasárnap, 07:40
Fotó: Getty Images

A Barátság kőolajvezeték, amelyen át a kelet-közép-európai régió olajellátásnak nagyja érkezik még egy évig csak fél erővel fog működni, teljesítőképességét csak az orosz vezetéküzemeltető, a Transznyeft csöveinek megtisztítása után nyerheti vissza - írta a lengyel Rzeczpospolita. Ez eddig a leghosszabb időszak, amelyre az áprilisi károkozás következményeinek felszámolását becslik.

A vezetékbe akkor olyan szennyezett nyersanyag került, amely súlyosan károsíthatja az olajfinomítókat. Ezt el kell távolítani és a csöveket meg kell tisztítani. Két hónapra van szükség csak ahhoz, hogy a csőben lévő szennyezett olajat kipumpálják, mert a fordított áramlás maximális sebessége kisebb, mint a kelet-nyugati áramlásé. Még az orosz szakemberek is úgy látják, hogy ezt követően fél évig is eltarthat a tisztítás, így az egész folyamat nyolc hónapot vesz igénybe. De ez csak a becsült időtartam.

Nehéz helyzet

Szvetlana Gurina, az egyik fehérorosz illetékes vezető elmondta az Interfax hírügynökségnek, országának petrokémiai szektora nehéz anyagi helyzetbe került az ügy miatt. Kénytelenek voltak megváltoztatni gyártási programjaikat, új hiteleket vettek fel és szociális programjaikon spóroltak. Csak így tudták teljesíteni a korábban vállalt szerződéses kötelezettségeiket. A kártérítésről most vitáznak az orosz szállítókkal.

A fehérorosz büdzsé az olajszármazékok exportjából származó adóbevételektől függ. Ezeket két olajfinomító állítja elő olcsó orosz nyersanyagból. Az autó-üzemanyagot 20 országba exportálják, a kivitel 65 százaléka lett, litván és észt kikötőkből indul útjára. A fehérorosz termékek olcsóbbak az európai piac kínálatának többségénél, ezért legnagyobb vevőik az uniós államok, különösen Németország és Lengyelország. Ugyanakkor az exportot április vége óta kénytelenek korlátozni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.06.30 08:37

A kitartott belorusz reexport és dömping összeomlása érdekes a legkevésbé (neki persze nem az), de az oroszoknak végre bele kellene egyszer bukniuk a rossz minőségű, gondatlan és nagypofájú mulasztásaikba ! Végtére is, egy évig okoznak problémát, nem is teljesítenek, sőt, az a bizonyos ellenáramoltatás sem desztillált vízzel történik ! És a szennyezett olaj megtisztítása sincs ingyen (az oroszok ki fogják engedni a földre, nekik nem kell). Mindenki csöndben marad ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html