Barroso: az EU kész konzultálni Moszkvával a gázszállításról

Az Európai Unió kész konzultációt folytatni Oroszországgal az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázszállítás biztonságáról - közölte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett, csütörtökön ismertetett levelében.
MTI, 2014. április 17. csütörtök, 13:11
Fotó: Napi.hu

Az uniós végrehajtó intézmény vezetője Putyin április 10-i levelére reagált, amelyben az orosz államfő arra hivatkozva indítványozta a konzultációt, hogy Ukrajna jelentős összegű gázszámlával tartozik Oroszországnak és félő, hogy amennyiben az orosz fél leállítja Ukrajna gázellátását, akkor az ukránok a területükön keresztül Európába irányuló gázvezetékből próbálják meg "kárpótolni" magukat.

Putyin az orosz gázellátásban érintett 18 európai kormányzathoz intézte levelét és abban a gázszállítások korlátozásának a lehetőségét vetette fel arra az esetre, ha az ukránok nem törlesztenék a hátralékukat.

Barroso - az Európai Unió, valamint annak mind a 28 tagállama nevében megfogalmazott válaszában - leszögezte: egy ilyen esetleges korlátozás megkérdőjelezné Oroszország megbízható szállítóként való elkönyvelését. Az Európai Bizottság elnöke azt javasolta, hogy a Putyin által javasolt konzultáción Ukrajna is vegyen részt.

Levelében José Manuel Barroso kifejtette, hogy az energetikai kapcsolatoknak a kölcsönösségen, az átláthatóságon, a tisztességen, a diszkriminációmentességen, a versenyre való nyitottságon és a kiegyenlített feltételek biztosítását célzó együttműködésen kell alapulniuk. A földgázellátást illetően az EU elismeri a "strukturált és átfogó" párbeszéd sürgető szükségességét - közölte.

"Nézetünk szerint az Ukrajna gázadósságával és az importárakkal kapcsolatos kérdéseket (Ukrajna) külső pénzügyi rászorultságával párhuzamosan, az IMF-fel és más releváns nemzetközi partnerekkel együttesen kell áttekinteni" - olvasható Barroso Putyinhoz intézett válaszlevelében.

Az Európai Bizottság elnöke leszögezte azt is: a szerződéses feltételek politikai szempontú megváltoztatása ellentétes az együttműködés szellemével. Ezzel arra utalt, hogy orosz részről az Ukrajnába irányuló gáz árának emeléséről szóló bejelentést tettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK