Befektetések nélkül nincs növekedés - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke az osztrák kancellárral, Werner Faymann-nal közös sajtótájékoztatóján. Az EU költségvetése "befektetési költségvetés", amelynek nagy része visszaáramlik a tagállamokhoz - vélekedett Barroso, aki azt is hozzátette, hogy az uniós költségvetés a tagállamok összes hazai össztermékéhez (GDP) képest valójában nagyon kis összeget tesz ki.

"Hogy lehet, hogy egyes kormányok, amelyek annyit beszélnek növekedésről, versenyképességről, azok akkor, amikor a legfontosabb eszközről van szó, ami európai szinten a befektetéseket szolgálja, vagyis az uniós költségvetésről, látszólag elfeledkeznek a növekedésről?" - fogalmazott Barroso.

Nagy-Britanniára utalva sajnálatosnak nevezte, hogy "egyes tagállamok eleve fenntartásokkal kezdtek neki a tárgyalásoknak". Csalódásának adott hangot amiatt is, hogy a költségvetésről szóló vita eddig a megszorításokra, nem pedig arra a hozzáadott értékre összpontosult, amelyet európai szinten a források felhasználásával el lehet érni.

Az Európai Bizottság megtette a maga javaslatát, most a tagállamok felelőssége, azután pedig az Európai Parlamenten lesz a sor, hogy döntsenek a költségvetésről - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Mint mondta, egyetértettek az osztrák kancellárral abban, hogy az euró "létezése elleni fenyegetés" elmúlt, de további lépések szükségesek a strukturális reformok és a tagállami költségvetési konszolidáció terén. Ugyanígy - mondta - az euróövezeti intézményrendszer megerősítésére is szükség van annak érdekében, hogy "sziklaszilárd" legyen a közös fizetőeszköz.

Az osztrák kormány vezetője úgy fogalmazott, az európai munkanélküliségi mutatók arra intenek, hogy a "kicsinyes vitákat" a háttérbe kell szorítani és a közös érdekeket kell előtérbe állítani.

"Minden kormánynak joga van ahhoz, hogy igényeit komolyan vegyék, de nem lehet, hogy az az elv érvényesüljön, hogy aki a leghangosabb, annak van igaza" - jelentette ki Faymann.

Mint elmondta, újból ismertette Barrosóval az osztrák kormány álláspontját, amely szerint nagy hangsúlyt fektetnek a közös mezőgazdasági politika vidékfejlesztési forrásaira. Az osztrák kormány emellett "igazságos bánásmódot" akar a nettó befizetői országoknak - köztük Ausztriának - járó visszatérítés terén. A brit kormányhoz címezve szavait ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha mindenki kész egy nagy lépést tenni és lemondani a költségvetési kedvezményekről, akkor Ausztria is kész "nagy lépést tenni". Azt viszont, hogy a többi nettó befizető ország megtarthatja a kedvezményét, Ausztria viszont nem, "nem tartja jó ötletnek" - jelentette ki.

A tavaly novemberi sikertelen kísérlet után a jövő hét második felében ülnek össze újra az EU állam- és kormányfői, hogy megegyezésre jussanak az EU 2014 és 2020 közötti költségvetéséről.