Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A módosítások mellett a lengyel felsőházban a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szenátorai szavaztak, az ellenzéki Polgári Platform (PO) ellenezte őket, előterjesztve saját, végül leszavazott módosításait. Az elfogadott módosítások a bíróságok szervezetéről, az országos igazságügyi tanácsról, valamint a legfelsőbb bíróságról szóló törvényre vonatkoznak, változnak az alkotmánybíróságról szóló törvény végrehajtási előírásai is.

Korlátozzák többek között az igazságügyi miniszter szerepét a bírósági elnökök leváltásában. Emellett az Európai Bizottság ajánlásainak megfelelően enyhülnek a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentésére vonatkozó előírások.

Az alkotmánybíróságra vonatkozó módosítás lehetővé teszi, hogy közzétegyék a lengyel jogi közlönyben azt a három alkotmánybírósági döntést, amelyeket a korábbi, jórészt az előző kormány idején kialakult összetételű testület hozott. A kihirdetéskor megjegyzik, hogy a döntések törvénysértő módon születtek, és már nem hatályos jogszabályokra vonatkoznak. A három említett döntés kihirdetése szintén az Európai Bizottság ajánlásai között szerepelt.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő este a 7. cikk szerinti eljárás, valamint a szenátus által jóváhagyott módosítások kapcsán a Polsat News lengyel kereskedelmi televízióban jónak minősítette a Brüsszellel folytatott párbeszéd légkörét.

Elmondta: Lengyelország nem térhet le a bírósági reform útjáról, viszont a maga részéről már kezdeményezett benne "néhány első változást". "Néhány újabbat valószínűleg bevezetünk" - mondta, hozzáfűzve, hogy ez a parlament szuverén hatásköre.