Beárazott minket a brit szélerőművek rekordja

A történelmi pillanat - melyben az Egyesült Királyság és Magyarország energetikai szempontból ugyanazon a mezőn állt a pályán - elmúlt. Most az válik nyilvánvalóvá, hogy 2013 óta milyen nagy utat tettek meg a britek - hozzánk képest is. Jelképesnek tekinthető: a legújabb szélerőművüket direkt viharban kapcsolták rá a rendszerre, hogy lássák, bírja-e a strapát. Csúcsot döntöttek.
Szabó M. István, 2018. december 12. szerda, 07:08
Fotó: rampionoffshore.com

Ellenőrizték néhány napig a szakemberek, mielőtt hivatalosan is közölte a brit rendszerirányító (National Grid) - talán maguk sem hitték el, amit látnak - a szélenergia-ipar új szigetországi rekordját. Pedig november 28-án a szélparkok képesek voltak Nagy-Britannia villamos energia fogyasztási igényeinek 33 százalékát lefedni.

Nagyon messze van ez már attól a momentumtól, amikor 2013 tavaszán a brit energia- és klímaügyi miniszter arról tárgyalt Budapesten, hogy mehetnénk tovább együtt is. Ed Davey érvkészlete arra támaszkodott, hogy a két ország hasonló problémákkal küzd (úgy mint: elöregedő atomerőművek, nagy mennyiségű import gáz, szennyező szénerőművek, karcsú saját energiaforrás stb.) közösen gyorsabban találhatnánk megoldásokat - és többre juthatnánk. Semmi nem lett ebből az elképzelésből. Így viszont láthatóvá válik, hogy mit veszítettünk, s hogy hozzánk képest az Egyesült Királyság (amely minden szóba jöhető energiaforrást és termelési technológiát megmért, kipróbált és üzleti szempontból is mérlegre tett) hova jutott.

Ennek példájaként is olvasható a novemberi szélenergiás bombahír. Jellemző a britek alaposságára, hogy a bejelentés csak azt követően jelent meg a szaksajtóban, hogy a National Grid mellett az Egyesült Királyság szélerőműves és tengeri technológiákkal foglalkozó szervezete, a RenewableUK mellett a Drax Electric Insights (Drax) is visszaigazolta. A mérési adatok pedig egészen pontosan azt mutatták, hogy a tengerparti és tengeri szélerőmű parkok november 28-án 6.00-18.30 között 14,9 gigawattos (GW) új rekordot jelentő teljesítményszinten dolgoztak.

A korábbi csúcs (14,5 GW) megdöntése mellett a Drax szerint ez azt is jelentette, hogy az aznapi, reggeltől-estig tartó időszakban Nagy-Britannia villamosenergia-szükségletének egyharmadát szélenergiából biztosította.

Szén: K.O.

A hálózatirányító statisztikái szerint aznap összességében a szél 32,2 százalékot harapott ki az Egyesült Királyság áramtermelési tortájából, ezzel jóval meghaladva a 23,5 százalékig jutó földgázt, a 17,9 százalékot bevállalni tudó atomenergiát - és pláne: a 8,7 százalékig jutó szenet.


National Grid UK

Utóbbi "gyengélkedése" viszonylag új keletű: ahogyan azt a Napi.hu korábban részletesen megírta: 2010 óta az Egyesült Államokban a palagáz és a megújuló energiából termelők fokozatos térnyerése és piaci növekedése csökkentette le a szénerőművek kihasználtságát, 2015 óta pedig az Európai Unió egyre több tagállama jelentette be, hogy mikor vonják ki a szenet a rendszereikből.

Azt, hogy 2025-ben leáll az utolsó brit szénerőmű is, csak tavaly előtt jelentették be. Ám azután, hogy 2015-ben még a szigetország teljes villamosenergia-termelésének 22 százalékát szolgáltatta a szén, tavaly áprilisban viszont másfél évszázad után először - már arra is volt példa, hogy az Egyesült Királyságban egy egész napon át ne használjanak szenet a villamos energia termelés során.

E.On a partoknál

A Drax adatai szerint a szél egész múlt héten "söpört" a piacon, aminek nagyrészt ugyan a Diana névre keresztelt vihar okolható, de tény, hogy a szélturbinák hétnapos átlagos termelési szintje 8,4 GW-ot ért el, és rendszeresen elérte az ország villamosenergia-igényszintjének közel 32 százalékát. A kiugró eredményben azonban közrejátszhatott a sussexi partoknál sikeresen üzembe helyezett Rampion offshore szélfarm tevékenysége is. Ami így néz ki:

A projekt azé az E.ON-é, mely az elmúlt évtizedben mintegy 3 milliárd eurót fektetett be Nagy Britanniában különböző megújuló energiás projektekbe. A cég a Diana érkezését kifejezetten a 400 MW-os Rampion csúcsra járatási lehetőségeként kezelte. A német energetikai óriásnak az új szélparkkal együtt 1,2 GW szélerőművi kapacitása van az Egyesült Királyságban (ami a világban birtokolt kapacirtásainak ötöde!)

Emma Pinchbeck, a RenewableUK ügyvezető igazgatója azt is elmondta a rekord kapcsán, hogy az új offshore szélenergia költsége látványosan lecsökkent, "így most olcsóbb, mint az új gáz- és nukleáris projektek".

Az eredményhez az Anglia északnyugati partvidékétől 12 mérföldre épült Walney Extension is biztosan kellett. A hálózatnak szeptemberben átadott, összesen 695 MW kitermelésre képes rendszert a dán Orsted építette.

A Walney offshore szélfarm hat örökmozgója, forrás: geograph.org.uk

Hozzávetőlegesen húszezer focipályányi területen állították fel azt a 87 darab, egyenként 190 méter magas turbinát, amivel a Walney Extension jelenleg a legnagyobb tengeri szélerőmű-parknak számít. A gigantikus építkezést a brit kormány mintegy 500 millió fonttal (ami több mint 200 milliárd forint) támogatta.

Újra fújhat a szél itthon is?

A DLA Piper november végi, budapesti energetikai konferencián - melyről a Napi.hu a Meglepetés: fizetőssé válhat az ingyenes energiatárolás címmel részben már beszámolt - a magyar szélenergia termeléssel kapcsolatban elhangzott egy, akár biztatónak is vehető bejelentés. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a kormányzat energetika feladatairól szóló nyitóeladása végén azt mondta, hogy jövőre új megújuló energiás tendert írnak ki. Ennek előkészítése már meg is kezdődött - formailag azzal, hogy Palkovics László miniszter hivatalos levelet küldött Dorkota Lajos energiahivatali elnöknek, melyben felkérte, hogy a Hivatal készítse elő a tenderezési szabályokat.

A levél egyik érdekessége személyes jellegű: a hivatalos dokumentum a gyakorlatban (és valójában) azt jelenti, hogy Kaderják Péter (aki korábban az Energiahivatal első embere volt) közös munkára kérte fel ez ügyben a hatóság szakmai vezetőjeként dolgozó Grabner Péter alelnököt (akit az ezredfordulón éppen ő vett fel a szervezethez).

Ennél fontosabb azonban az a másik érdekesség, hogy a tendert nem kizárólag napelemekre készítik elő. Vagyis: az sem zárható ki, hogy újabb szélerőművek épülhessenek Magyarországon.

A hazai  szélerőmű-kapacitást (amely hivatalosan 329 MW, nem hivatalosan pedig ennél 5-6 megawattal több) eddig egyszer, a még 2006-ban kiosztott kvóták alapján építették be a villamos energia rendszerbe. Az utolsó szélturbinát Magyarországon 2011-ben kapcsolták be, azóta az iparág szakmai szövetsége (MSZIT) által hivatalosan kiadott adat szerint a hazai szélerőművek megközelítőleg 5,8 milliárd kilowattóra (kWh) szélenergiát "fújtak" a hazai áramhálózatba, és ezzel több mint 2,1 millió tonna szén-dioxid légkörbe jutását váltották ki.


Tessék szétnézni!

Az elmúlt évtizedben a kapacitásbővítés ha szóba is került, az egymást követő kormányok inkább jegelték a további szélfarmok építésének engedélyezését. Sőt: 2016 októberében az Országgyűlés - Lázár János egykori kancelláriaminiszter előterjesztésére - olyan törvénymódosítást fogadott el, mely szerint "a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben". Áder János köztársasági elnök visszadobta ugyan ezt a javaslatot, de a parlament azt végül lényegi változások nélkül  ismét megszavazta.

Azóta azonban nem csak a politikai-energiapolitikai széljárás változott meg kissé: a rendszerirányító (Mavir) szakemberei informálisan rendre felemlegetik, hogy a rendelet után néhány hónappal, egy szokatlanul hideg téli hétvégén a hálózatról elfogyó tartalékok rendszerirányítási krízishez közeli helyzetet idéztek elő. Már-már az elsötétítés-lekapcsolás sorrendje is előkerült, amikor csak annak köszönhetően, mert az országban intenzívebben kezdett fújni a szél, a szélerőművek feloldották a szorult helyzetet.

A 2019-re ígért új megújuló energiás tender fókusza egyelőre ugyan a napelemen látszik, de több iparági forrásból hallottuk: érkeztek olyan jelzések a kormányzat felé, hogy érdemes volna talán újragondolni a szél ügyét is, mert egy új tenderre "komoly méretű termelési kapacitás rendszerbe építésére" is lenne érdeklődő, befektető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2018.12.14 03:07

@Panzerkraftwagen_Drei: "Mert úgy lett kiépítve a hálózat hogy bírja, a magyarral és osztrákkal ellentétben, ostoba."

Mar megint egy boduletes marhasag.... csak ugy dol beloled :D

"Meg Kanada tele van vízerőművekkel,"

Mo miert nincs? Ott a Duna, ott a Tisza. Picike orszag ket nagy folyoval, tele lehetosegekkel, de csak a lopas meg a siras megy.

"és főleg egy USÁ-hoz hasonló méretű országban összesen 37 millió embert kell ellátni energiával."

Vagyis sokkal nagyobb halozatot kell fenntartani, joval kisebb nepsuruseg mellett. Es meg igy is olcsobb az aram. Ezt add ossze ruszki troll.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.12.13 22:10

@V0LE: mi van migránsgeci, nem beszéled a magyart? Akkor másik fasszopóval olvastasd fel a cikket. Holnap melyik országba mész koldulni, te hazátlan senki?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.13 22:04

@V0LE: "Kanadaban eleg sok haztartasban kizarolag elektromos futes van"

Mert úgy lett kiépítve a hálózat hogy bírja, a magyarral és osztrákkal ellentétben, ostoba. Meg Kanada tele van vízerőművekkel, és főleg egy USÁ-hoz hasonló méretű országban összesen 37 millió embert kell ellátni energiával. Mindezt persze tudod, csak játszod a hülyét... vagy nem?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.12.13 21:09

@Panzerkraftwagen_Drei: ""Elektromos hosugarzorol", azaz "magyarul" sparhet. "

Meg veletlenul sem te ostoba troll. Eloszor is sparhelt nem sparhet, masreszt az regi tuzhely, nem pedig elektromos hosugarzo. Es meg egy ilyen idiota okoskodik... LOL :DDD

"Ez téli fűtésre édeskevés, Magyarországon is, pláne Ausztriában"

Erdekes, ugyanis Kanadaban eleg sok haztartasban kizarolag elektromos futes van. Bar koztudott, hogy Kanada a szubtropuso ovben fekszik, szoval biztos ez lesz az oka :DDDD

"mellesleg az elektromos hálózat se bírná"

Furcsa, de valahogy Mo -on semmit nem bir az elektromos halozat, mig a vilag tobbi orszagaban igen. Elmaradott fos orszag ezek szerint, de legalabb sok a buszke szittya magyar :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.13 20:42

@V0LE: "Elektromos hosugarzorol", azaz "magyarul" sparhet. Ez téli fűtésre édeskevés, Magyarországon is, pláne Ausztriában, mellesleg az elektromos hálózat se bírná, de azért jelszónak kiváló, skandálni... pont mint a szélmalmok...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html