Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német FAZ értesülései szerint az Európai Központi Bank (ECB) egy akár 1000 milliárd euróig terjedő eszközvásárlási program hatásait modellezte. A hírre az euró azonnal gyengülni kezdett. Tegnap Mario Draghi EKB-elnök először ismerte el konkrétan, hogy akár a mennyiségi lazítás útjára is hajlandók lépni a jegybankárok, ha az inflációs kilátások ezt indokolttá teszik.

A modellszámítás eredménye szerint egy 1000 milliárd eurós méretű eszközvásárlási program a modell "beállításaitól" függően 1 év alatt 0,2-0,8%-pont közötti mértékben tudná megemelni az eurózóna inflációját. A lap úgy tudja, hogy az ECB ebben a hónapban közösen dolgozik a Bank of England szakértőivel az eszközfedezetű értékpapírpiac (ABS) fellendítésén és azon keresztül a gazdaságélénkítés metódusain. Így - az amerikai és brit mennyiségi lazító programmal ellentétben - az ECB esetén nem feltétlenül államkötvény vásárlási programról lenne szó, hanem eszközfedezetű érétkpapírok vásárlásáról.

A lap értesülései kapcsán megkérdezték Vitor Constaciót, az ECB portugál származású alelnökét, aki elmondása szerint nem tud ezen hírekről semmit. A cáfolatként hangzó hírekre az euró árfolyama korrekcióba kezdett.

A német lapértesülésre az euró 1,3710-ről pillanatok alatt 1,3680-ig bukott, majd kissé 1,37 alatt folytatódott a kereskedés.