Osborne nyíltan szólt az euró esetleges összeomlásából eredő "hatalmas" kockázatokról is, és közölte, hogy a valutauniós országoknak szorosabbra kell vonniuk pénzügyi szektoraik integrációját az euró megmentése érdekében. Mervyn King pedig utalást tett arra, hogy a jegybank kiterjesztheti likviditásbővítő mennyiségi enyhítési programjának 300 milliárd fontot meghaladó eddigi keretösszegét.

A londoni City polgármesteri rezidenciájának - Mansion House - csütörtök esti, hagyományos pompával megrendezett éves bankettjén Sir Mervyn King kijelentette, hogy a "jelenlegi kivételes körülmények közepette" szükség van egy átmeneti bankfinanszírozási rendszerre, amely áthidaló támogatást nyújt a brit gazdaságnak "a nyugodtabb időkig".

King közölte: a Bank of England és a pénzügyminisztérium közösen dolgozik egy hitelezés-finanszírozási rendszeren, amelynek keretében a kereskedelmi bankok több évre szóló finanszírozáshoz juthatnak a jelenlegi piaci kamatszinteknél olcsóbban, viszont hozzáférésük e forráshoz reálgazdasági hitelezési tevékenységük fenntartásától, illetve bővítésétől függ majd.

King szerint erre azért van szükség, mert az euróválság miatt "a bizonytalanság fekete felhője" borítja a brit gazdaságot.

A Bank of England kormányzója valószínűsítette azt is, hogy a jegybank kibővíti a gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési keretet.

A Bank of England 2009 márciusa óta fél százalékos történelmi mélyponton tartja alapkamatát, és az akkori mély recesszióra válaszul e rendkívül enyhe kamatpolitikát mennyiségi enyhítési ciklussal is kiegészítette.

A likviditásinjekció eredetileg 75 milliárd fontos keretét a bank már négyszer emelte, előbb 175 milliárd fontra, majd 200 milliárd fontra, a tavaly októberi monetáris tanácsi ülésen 275 milliárd fontra, idén februárban pedig 325 milliárd fontra (120 ezer milliárd forint).

Az eddig végrehajtott mennyiségi enyhítéssel a Bank of England az éves brit hazai össztermék 20 százalékának megfelelő új likviditást juttatott a reálgazdaságba.

A mennyiségi enyhítés lényege az, hogy a jegybank "új pénzt" teremt - jóllehet ez elektronikus pénz, amely fizikai valójában, bankjegyek formájában nem jelenik meg -, és ebből vásárol az esetek zömében olyan államkötvényeket, amelyeket intézményi magánbefektetők, például bankok, nyugdíjalapok és biztosítótársaságok tartanak portfolióikban. A kötvényekért kapott pénzt az intézményi befektetők elvileg továbbforgatják a reálgazdaságba, pótlólagos likviditást teremtve, ami a remények szerint végső soron élénkíti a gazdasági aktivitást.

A brit kormány és a Bank of England által csütörtök este - mindössze három nappal az újabb görögországi parlamenti választások előtt - bejelentett, illetve valószínűsített, magas szinten koordinált intézkedések az euróövezeti válság esetleges további eszkalálódásával szembeni elővigyázatossági lépéseknek tűnnek.

George Osborne pénzügyminiszter a rendezvényen nyíltan ki is jelentette, hogy a brit gazdaságra hatalmas kockázatot jelentene, ha az euró szabályozhatatlan körülmények közepette összeomlana.

Osborne szerint a válság sikeres leküzdéséhez szükség lenne az euróövezeten belüli bankunióra, amely határokon átnyúló közös pénzügyi felügyeleti rendszer kiépítését jelentené. Hozzátette, hogy ez "természetes velejárója" minden valutauniónak.