Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Étterem, kávézó, ékszerkészítő, kenőanyaggyártó és elektronikai cég egyaránt található azon vállalkozások között, amelyekben az osztrák főváros nemrég részesedést vásárolt, hogy kisegítse őket a koronavírus-járvány miatt megrendült gazdasági helyzetükből. Egy-egy cég - alapos átvilágítás után - maximum 2 millió euró támogatást kaphat, ami nem haladhatja meg a 20 százalékos részesedést. A város hét év után kiszáll az érintett vállalkozásból, ennek menetét és idejét már a szerződés aláírásakor rögzítik - közölte Bécs Város Külképviseleti Irodája.

Az osztrák főváros 20 millió eurós alaptőkével még tavaly alapította meg a "Stolz auf Wien" ("Büszke Bécsre") Beteiligungs GmbH-t, a többi partner - a Bécsi Gazdasági Kamara és számos pénzintézet - pedig további 20 millióval szállt be, így összesen 40 millió euró áll rendelkezésre a társulásos cégmentésre.

Így működik

A segítségre szoruló vállalkozásoknak először elektronikus szándéknyilatkozatot kell benyújtaniuk, majd átvilágítják őket. A harmadik fázisban neves könyvvizsgáló cégek ellenőrzik a jelentkezőket. Pozitív elbírálás esetén pedig a "Stolz auf Wien" Beteiligungs GmbH felügyelőbizottsága ajánlást fogalmaz meg a támogatásról az ügyvezetők számára, végül pedig kidolgozzák és megkötik a társulási szerződést.

Mivel Bécs segíteni és nem átvenni akarja ezeket a cégeket, már a szerződés aláírásakor pontosan rögzítik, hogy a város mikor, milyen lépésekkel száll majd ki a cégből. A támogatott vállalat tulajdonosának legkésőbb hét év után vissza kell vennie a részesedését.

Eddig 250 munkahelyet mentettek meg

A "Stolz auf Wien" Beteiligungs GmbH megalapítása óta Bécs eddig nyolc cégbe társult be és 250 munkahelyet mentettek meg. A támogatás megítélése során fontos szempont, hogy a kérelmező tradicionális bécsi vállalkozás legyen, amely szerves része a bécsi identitásnak. Hosszútávon pozitív gazdasági kilátásai legyenek, az adott szektorban nagy legyen a gazdasági jelentősége, illetve jelentős számú munkavállalót foglalkoztasson.

A támogatottak között van például a Frey Wille, az Adamol motorolaj- és kenőanyaggyártó, az ottakringi Café Ritter, amely 1907 óta üzemel vagy a Burgtheater híres, eredeti állapotában fennmaradt vendéglője, a Vestibül, amelyet Bécs egyik legjobb szakácsa vezet.