Az osztrák kancellár szerint a görögök által tervezett népszavazás kétségbeesésből született kezdeményezés. Faymann meglátása szerint most van itt az ideje, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. Az ajtó keddig nyitva áll - jegyezte meg a kancellár.

Miután az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a népszavazásra tekintettel hosszabbítsák meg a pénzügyi mentőprogram kedden lejáró időbeli hatályát, Faymann szerint a görögöknek egy rövidtávú B-tervre van szüksége. A kancellár szerint az eurozóna országai a napokban elsősorban a monetáris unió stabilitását fogják szem előtt tartani. Oda kell figyelni arra, hogy több állam ne kerüljön be a spirálba - vélte Faymann, aki szerint az még nem látható világosan, hogy Görögország esetleges csődje miképpen hat majd Ausztria gazdaságára.

Az euróövezeti országok és Görögország között szombaton szakadtak meg a tárgyalások, miután a görög miniszterelnök bejelentette, hogy népszavazásra teszi fel a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodás kérdését. Az euróövezeti országok körében nemtetszést váltott ki a görög kormányfőnek az a javaslata, hogy a szavazók utasítsák el a megállapodást.