Figyelemmel követjük a gazdasági fejleményeket a mostani nehézségek közepette; meggyőződésünk, hogy Európában megvan a bölcsesség és a hozzáértés a nehézségek leküzdésére - idézte a kétnapos állami látogatáson Ausztriában tartózkodó kínai politikust a Reuters hírügynökség.

Hu Csin-tao nem szólt arról, hogy Kína részt vállalna az euróövezeti államadósság-válság kezelésében, például oly módon, hogy tőkét társítana az euróövezeti mentőalaphoz (EFSF), amint azt a múlt szerdai euróövezeti csúcsértekezlet határozatai lehetővé teszik.

Klaus Regling, az EFSF európai mentőalap igazgatója múlt pénteken ázsiai körútja keretében elsőként Kínában igyekezett támogatókat toborozni az európai válságrendezési erőfeszítésekhez. Kínai oldalról egyelőre nem erősítették meg a befektetési szándékra vonatkozó európai reményeket. Csu Kuang-jao (Zhu Guangyao) kínai pénzügyminiszter-helyettes pénteken úgy fogalmazott, hogy Kínának meg kell ismerkednie az új európai támogatási alap működésének pontos részleteivel, mielőtt nagyobb összegekkel kötelezné el magát a befizetések mellett.

Bátor lépéseket várnak

A kínai kormányfő még szeptemberben, a Világgazdasági Fórum tanácskozásán azt mondta, hogy Kína bővítené európai befektetéseit, de cserébe az európai vezetőknek "bátor lépéseket" kell tenniük, mindenekelőtt elismerni, hogy Kína piacgazdaság.

Hu Csin-tao Bécsben Werner Faymann osztrák kancellárral is tárgyal hétfőn, kedden Salzburgba, majd onnan a Húszak (G20) országcsoport franciaországi csúcsértekezletére utazik tovább.

A kétnapos állami látogatáson nagy szerepet kapnak a kínai-osztrák kétoldalú gazdasági kapcsolatok. Hu és Fischer összesen hét kétoldalú megállapodást írt alá gazdasági, környezetvédelmi, kereskedelmi és oktatási területeken. Az államfőt másfélszáz fős gazdasági küldöttség kísérte el Ausztriába, és Bécsben hétfőn osztrák-kínai gazdasági fórumot rendez az osztrák vállalkozói kamara.

Hu Ausztriai látogatását egy Tibet-párti szervezet és a Falunkung (Falun Gong) szekta tüntetései kísérik. Hétfőn az egyik demonstráció helyszínén dulakodás tört ki az egyik tüntető és kínai állampolgárok között, miután utóbbiak ki akarták ragadni az aktivista kezéből a tibeti lobogót, és taszigálni próbálták őt.

Új magasság

Az osztrák sajtó idézte az Új Kína kínai állami hírügynökség jelentését, amely az állami látogatást úgy értékelte, hogy az "új magasságba" emeli a nagyon jó kínai-osztrák kapcsolatokat.

A két ország kapcsolatait a jelek szerint az sem rontotta el, hogy a kancellár és helyettese, Michael Spindelegger külügyminiszter májusi kínai utazásuk alkalmával kínai ellenzéki személyiségekkel is találkoztak.

Megfigyelők arra számítanak, hogy osztrák politikusok ezúttal is kitérnek az emberi jogok kérdésére, de ezt inkább mérsékelt formában teszik majd.

Kína nem fogja megmenteni az eurót

Az euróövezet esetleges kínai megmentéséről szóló, ismét terjengő találgatások ellenére Európának változatlanul saját magának kell megbirkóznia problémáival - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők. A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég - közgazdászai szerint kétségtelen, hogy Európa bajai "lehetőségeket teremtenek" Kínának. Ha Kína megmentő lovagként lépne fel, azzal felelős globális szereplőnek állíthatja be magát. Peking valószínűleg abban is reménykedik, hogy javíthatja befolyását "érzékeny" kérdésekben, például annak a céljának az elérésében, hogy az EU nyilvánítsa Kínát piacgazdaságnak.

Mindemellett a pekingi hatóságok nyilván jónéven vennék Európa támogatását a kereskedelmi kérdésekről, valamint a jüan árfolyamáról folyó kínai-amerikai vitákban. Kínának az is egyértelműen érdekében áll, hogy elejét vegye az európai válság súlyosbodásának, különös tekintettel arra, hogy saját gazdasága is lassul.

A Capital Economics londoni szakértői azonban mindezek ellenére sem számítanak arra, hogy Kína kulcsszerepet játszik az euróövezeti válság megoldásában. Szerintük ez egyebek mellett azért nem valószínű, mert a görög adósságleírásról a magánbefektetőkkel létrejött egyezség "önkéntesnek" minősített jellege miatt a görög adósság felének tervezett leírása nem teljesíti a törlesztésképtelenné válás egyes technikai definícióit, így a leírás nem minősül olyan "adósi eseménynek", amely életbe léptetné a görög törlesztéskockázatra kötött piaci biztosítási cserekontraktusokat (credit default swaps, CDS).

A Capital Economics közgazdászai szerint "feltehetőleg a kínaiak is jól ismerik a kacsatesztet". Ez azt mondja ki, hogy "ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, és úgy hápog, mint egy kacsa, az valószínűleg kacsa". Hasonlóképp, ha a görög kötvények befektetőinek 50 százalékos veszteséget kell elkönyvelniük, az törlesztésképtelenné válás, "akkor is, ha nem úgy hívják". Ilyen körülmények közepette a ház szerint "nem tűnik nagyon vonzó ötletnek" jelentős mennyiségű kínai tőke kockára tétele például spanyol vagy olasz állampapírok vásárlásával.