Becsődölt Putyin ördögi terve, de Európa is tehetetlen

Amikor három évvel ezelőtt Oroszország lenyelte a Krím félszigetet és elindította burkolt invázióját Ukrajna ellen úgy tűnt, hogy a Kreml magához láncolhatja a szomszédos országot. Az offenzíva elakadt, de Kelet-Európa társadalmai a Nyugatra sem számíthatnak.
Komócsin Sándor, 2017. március 27. hétfő, 18:40
Fotó: Pixabay

Néhány napja Oroszország-szerte megünnepelték a Krím annektálásának harmadik évfordulóját és ugyancsak három évvel ezelőtt kezdődött el a délkelet-ukrajnai polgárháború, ami valójában rejtett orosz invázió Ukrajna ellen.

Akkor úgy tűnt, hogy a történet végén a támadó fél jelentős területi nyereséggel szállhat ki a konfliktusból - kezdi háttércikkét a Moscow Timeson Ian Bond, a Centre for European Reform külpolitikai kutatásokkal foglalkozó osztályának igazgatója. Az akciók céljaival kapcsolatban nem hagynak kétséget Vlagyimir Putyin orosz államfő jól ismert nézetei.

Van, volt és lesz

Putyin úgy véli, hogy Ukrajna és Fehéroroszország függetlensége Oroszország anyácskától csak történelmi hiba. Szerinte az orosz a világ egyik, ha nem a legnagyobb etnikuma, amelyet jelenleg politikai határok szakítanak szét részekre. Ezt hallva a szomszédos országok elitje - tudván, hogy társadalmukban jelentős orosz kisebbség él - a szívéhez kapott. Nem lehetett ugyanis biztos benne, hogy ez a megjegyzés nem a határrevízió igényének bejelentése volt-e.

Vége a sokknak, de...

Úgy tűnik, három év elteltével kissé megnyugodhatnak. Putyin nagy projektje láthatóan kudarcot vallott. Ezzel egyidejűleg azonban a Nyugat sem lehet büszke magára: Kelet-Európa országait befagyott orosz konfliktusok pöttyözik, jövőjük teljesen bizonytalan.

Az EU és a NATO is elhúzta a belépés mézes madzagját a volt Szovjetunió függetlenné vált Európához közeli tagköztársaságai előtt (Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország, Ukrajna) ám miután Oroszország 2008-ban megszállta Grzúziát és 2014-ben szétszaggatta Ukrajnát, kiderült, hogy a kisujját sem mozdítja ezekért az államokért.

Moszkvának világosabb víziója van a régióról. Putyin 2012-es harmadik elnökké választása után felerősítette azokat az erőfeszítéseket, amelyek célja a volt szovjet tagköztársaságok bevonása Oroszország "különleges érdekeltségének" körébe. A katonai és gazdasági expanzió azonban olyanokat is szembe fordított a nagy szomszéddal, akik nyitottak lettek volna a barátkozásra.

Senki földjén

Kevés nyugati vezető fogadná el, hogy Oroszországnak vétójoga legyen szomszédai külpolitikájában. Még kevesebben vannak azonban közöttük, akik hajlandóak lennének hadakozni az oroszokkal. Azok a kelet-európaiak, akik országuk nyugati mintára történő átszervezését akarják, csalódottan láthatják, hogy a Nyugat képtelen tiszta szívéből támogatni őket.

Mit tehetnek önerőből?

Mindenekelőtt biztosíthatnák a jog uralmát az országukban, mivel a megbízható jogszolgáltatással rendelkező országok sokkal jobban vonzzák a külföldi tőkét, mint a kiszámíthatatlan régiók. Így erősebb lenne gazdasági önállóságuk nagy szomszédaikkal szemben. A Nyugat annyiban segíthet ebben, hogy megakadályozza az oligarchák pénzének tisztára mosását az európai és az észak-amerikai pénzügyi rendszerben.

Fontos követelmény, hogy korrektül bánjanak etnikai kisebbségeikkel. Az elégedetlen orosz kisebbség a legjobb táptalaj Moszkva beavatkozásához szomszédai életébe. Ezzel egyidejűleg nem kellene félniük attól, hogy kihasználják a hozzájuk közel lévő, óriási orosz piac kínálta lehetőségeket, csak ügyelniük kell arra, hogy kölcsönösen előnyös üzleteket kössenek.

Viselkedjenek normálisan!

A Nyugatnak a következő években meg kellene győznie az orosz vezetést arról, hogy ha csatlakoznak hozzá ezek az országok valamilyen szinten, ha nem - a legfejlettebbek is évtizedekre vannak az EU-tagságtól -, mindkét nagy külső szereplő érdeke, hogy stabilak, jól kormányzottak és lehetőleg prosperálók legyenek.

A leginkább azonban a Kremlnek kellene változtatnia politikáján. Szakítania kellene azzal a viselkedéssel, amely azt sugallja, hogy Oroszország sorsa attól függ, hogyan tudja ellenőrzése alatt tartani a szomszédait.

Európa birodalomépítő államai belátták, hogy jobb, ha korábbi áldozataikkal kölcsönös gazdasági és egyéb érdekeken nyugvó, a közös ügyekbe beleszólást biztosító viszonyt építenek ki ahelyett, hogy uralkodnának felettük. Itt az ideje, hogy Oroszország is feladja birodalmi nosztalgiáit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2017.04.20 13:29

Európa pedig Európa, nem Oroszország, egymást tisztelve kell egymás mellett élnünk. Ami Ukrajnában történik, az maga a borzalom, a háború az maga a borzalom. Ukrajna pedig Európához tartozik, sohasem tartozott Oroszországhoz, és nem is fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.20 13:24

Elképesztő, hogy mekkora Oroszország. A világ egyik legnagyobb olaj- és gázkincse is az övék, nem beszélve a többi természeti erőforrásukról. Nyilván egy ilyen hatalmas területtel rendelkező országnak a határait megvédeni nem könnyű dolog, legegyszerűbb ilyenkor egy olyan hadsereg, ami garantálja, hogy senki se merje megtámadni az országot. Viszont én egyet soha sem értettem, hogy az orosz nép miért olyan szegény ekkora földgáz-és kőolaj kincs mellett. Szerintem a Putyinnak ideje lenne már ezen is elgondolkodnia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.03.29 09:43

Nem értem, ha az oroszok mindent vissza ukrajna politikát akarják, minek engedték ki a szellemet a palckból, minek engedték el őket, most meg fegyverrel vissza, mikor jószerivel az egész oroszország és ukrajna vegyes népességü és egymás nélkül semmire se jutottak volna?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.03.28 19:59

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
Csak az illiberális média mondott igazakat, főleg a bülbülszavú lovag Zsóti.
Meg köztévé, mely szerint a magyarok a legkülönb nép a világon, a nép jól él, tülekednek a befektetők. Orbán lángpallossal védelmezi a magyar érdekeket, a gonosz Nyugat meg Brüsszel ellen. Brüsszel maga Sátán a megtestesült gonosz aki el akarja venni a függetlenségünket. Sorost ki nem hagyjam ő a világ ura titokban.
Orbán rájött a turpisságra, a hatalmas eszével és zsenialitásával és most köpködi a jótevőjét, aki nélkül talpas buta paraszt maradt volna.
Jobban járunk volna ha Soros egy borjút vesz és azt nevelteti. Jót ehettek volna belőle az éhezők. Most itt van nekünk ez a G.!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.03.28 18:37

@atombandi: Nem, nem úgy volt. Ha a Napiból és hasonló liberálmédiákból tájékozódsz, csak ócska hazugságokat tudsz meg, amikből sehogy se áll össze a kép. Hogy is volt 1-2 éve ugyanebben a liberálmédiában az EU-hoz meg NATO-hoz csatlakozó, felszabadult Ukrajnáról, meg a csődbemenő, összeomló oroszokról? Olvass vissza, ha rövid az emlékezeted...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html