A kelet-közép-európai országok közül Lengyelország és Csehország igen jól szerepelt az nemzetek becsületességét tesztelő vizsgán - idézte a Radio Praha Civic Honesty around the Globe vizsgálatot, amelyet az amerikai Science végeztetett el. Az újságírók és a kutatók arra voltak kíváncsiak, mi győz az emberekben, ha választaniuk kell a becsületes megtaláló és az alkalmi tolvaj szerepe között.

A vizsgálat során 17 ezer pénztárcát hagytak ott a legkülönbözőbb helyeken a világ 40 országának 350 városában (Magyarország nem szerepelt a kiválasztott országok  között). Maradt pénztárca közintézményekben, például bíróságokon, bankokban, színházakban, múzeumokban vasútállomásokon.

A bukszákban nullától 13 dollárnak (3600 forint) megfelelő összegek voltak. Nagyságukat hozzáigazították az egyes országok lakóinak vásárlóerejéhez és persze hazai valutát hagytak a pénztárcákban. Emellett volt bennük egy bankkártya a tulajdonos email-címével. A kérdés az volt: milyen arányban keresik meg az eredeti tulajdonosokat a tárcát megtaláló emberek az egyes országokban?

Az élen Svájc végzett, Norvégia, Hollandia, Dánia Svédország, Lengyelország és Csehország előtt. A további régiós országok, Szerbia, Horvátország és Románia befértek az első 15-be. A lista végén Kenya, Kazahsztán, Peru, Marokkó és Kína kullog. Olyan gazdag országok, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok csak a középmezőnyben végeztek.

A vizsgálat készítői azt találták, hogy az emberek hajlamosabbak voltak visszaadni a pénztárcát jogos tulajdonosának, amikor nagyobb összeget találtak benne. Ez minden országra igaz volt - úgy tűnik, ezzel arányosan akarják elkerülni, hogy tolvajnak érezzék magukat.