Bedőlhet a Nabucco-projekt

Günther Oettinger, az Európai Bizottság (EB) energiaügyi biztosa nem zárja ki, hogy a Nabucco gázvezetéket építő nemzetközi konzorcium kihátrál a beruházás mögül - derült ki az EUobserver cikkéből.
NAPI, 2010. március 8. hétfő, 09:25
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Ha nem sikerül lendületet adni a 2002 óta csigalassúsággal haladó, becslések szerint 7,9 milliárd euróba kerülő projektnek, akkor az EB erre szánt, 200 millió eurós támogatását más energetikai beruházásokra fordítják - tette hozzá.

A német biztos annak kapcsán nyilatkozott, hogy Brüsszel engedélyezte 43 energiaprojekt támogatását. A kijelölt feladatokra összesen 2,3 milliárd euró áll rendelkezésre: ebből 130 millió jut a balti államok és Skandinávia elektromos hálózatának összekapcsolására, ami megszabadítja az előbbieket az egyoldalú orosz függéstől, több mint 50 millióból pedig megteremtik Bulgária gázellátásának lehetőségét Romániából és Görögországból.

Szélerőművekre és szén-dioxid-elnyelő beruházásokra 1,5 milliárd euró jut. Oettinger megismételte, hogy az unió a Nabucco kiegészítőjének tartja a Déli Áramlat gázvezetéket, amely orosz gázt szállítana Európába Ukrajna elkerülésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK