Az Európai Központi Bank (ECB) lényegében újra kiadta júliusi állásfoglalását csütörtöki kamatdöntését követően - szúrta ki egy elemző a Guardian tudósítása szerint. Ezzel megismételte korábbi állásfoglalását, miszerint hosszabb ideig a jelenlegi kondíciók tartására számít: marad a nulla százalékos alapkamat, a negatív kereskedelmi banki betéti kamat és a havi 80 milliárd eurós kötvényvásárlás.

A közös európai valuta a maga módján üdvözölte a döntést: 0,6 százalékkal az 1,1306 dollár/eurós árfolyamig erősödött amerikai társával szemben, ami kéthetes csúcs. Szakértők szerint ez arra utal, hogy néhány devizakereskedő új monetáris ösztönzőprogram bejelentésére számított, amiben csalódnia kellett. A frankfurti DAX tőzsdeindex esett, a  német kötvények hozama a visszaeső kereslet miatt nőtt, miután kiderült, hogy az ECB nem fog mostanában az utóbbiból a korábbinál jobban bevásárolni.

Figyel rá valaki?

Draghi úgy látja, hogy az eurózóna gazdasága elég stabil, ám fennáll a kockázata, hogy fejlődés megtorpan. Az brit kilépés (Brexit) keresztbe tehet az közös európai valutát használó országok gazdaságának is. A twitteren érkező kommentek szerint a szakértők semmitmondónak tartják a Brexit hibáztatását, hiszen az eurózóna a brit népszavazás előtt is csak kullogott.

Az ECB a brit kilépés ellenére növelte jövő évi GDP-növekedési előrejelzését, mégpedig 1,6 százalékról 1,7 százalékra. Újabb twitteres üzenet: Ez a különbség abszolúte semmitmondó.

Draghi ezután hozzálátott az európai vezetők leckéztetéséhez. Az uniós tagországok választott irányítóinak fel kellene pörgetniük a gazdaság versenyképességét javító reformok végrehajtását - fejtegette. Ezúttal a Guardian tudósítója kommentált: Ezt mondja évek óta. Figyel rá valaki?

Ki az idegesebb?

Hitetlenkedő reakciók követték az ECB elnökének az a kijelentését, miszerint a bank monetáris tanácsa még csak nem is tárgyalt a kötvényvásárlások bővítéséről. Hiába mérsékelte a bank inflációs várakozását, Draghi szerint olyan kicsi a változtatás, hogy ez nem indokol erőteljesebb gazdaságösztönzést.

Eközben a háttérapparátus dolgozik a monetáris enyhítés fokozásának lehetőségén. Arra az esetre észülve, ha mégis rá kellene pakolni egy lapáttal a jelenlegi pakkra. Meg aztán a bank döntéshozói is összeráncolt szemöldökkel figyelik a gazdasági folyamatokat. Újabb komment: úgy tűnik, a sajtótájékoztatón részt vevő újságírók jobban aggódnak, mint a bankelnök.

Mit lehet itt még kérdezni?

Az ECB monetáris politikája nagyon hatékony - mormolta Draghi maga elé, ami nem könnyítette meg szavai megértését. Ha nem lépnek időben, akkor az olyan sokkok, mint a brit referendum, sokkal nagyobb kárt okoztak volna. Ezzel egyidejűleg a monetáris enyhítés mellékhatásai gyengék - például az emberek nem tették a párnacihába a pénzüket a negatív kamatok miatt.

Biztathatják-e a betéteseket azzal, hogy pozitív lesz a kamat? - jött egy további kérdés. Draghi szerint a gazdasági növekedést a belső fogyasztás, hajtja - azaz tessék költeni, nem spejzolni a pénzt! -, ami ebből fakadóan stabilabb lábakon áll, mint az exportvezérelt korábbi kilábalások. Hasonló várható el - bár a bankelnök persze ezt így nem mondta ki - Németországtól, amelynek "mozgásteret kínál" költségvetési többlete.

Ezt követően unalomba fulladt a sajtótájékoztató, egy twitterező sajtómunkást egyedül az érdekelte, honnan ásnak még elő kérdéseket a kollégái.