Bedurvulnak a lengyelek, indul a fegyverkezés

Egy befektetői csoport átveszi a hat évvel ezelőtt csődbe ment gdyniai hadihajógyár még meglévő eszközeit, hogy újjáélessze a termelést. Ha a terv megvalósul, a Dél-Baltikum hajóiparának egyik legnagyobb szereplője jöhet létre.
Barabás Júlia, 2017. június 3. szombat, 07:15
Fotó: Reuters

A Lengyel Fegyverkezési Csoport (PGZ) átveszi a 2011-ben csődbe ment és likvidált gdyniai hadihajógyár maradékait, hogy talpra állítsa a nagy hagyományokkal rendelkező üzemet - írta a Rzeczpospolita. A PGZ hadihajórészlege előzetes megállapodást kötött erről a néhai vállalat maradékát kezelő vállalkozással.

A csoport már februárban 224 millió zlotys (16,5 milliárd forint, egy csinos futballstadion ára) ajánlatot tett és 20 millió zlotys óvadékot tett le a hajógyárért. A vagyonkezelő elfogadta az ajánlatot, a szerződést a bírósági biztos is aláírta, így megkezdhették az engedélyezési eljárásokat a nemzetvédelmi és a tengergazdasági minisztériumnál, illetve Gdynia helyhatóságánál.

A vásárló abban bízik, hogy az ország kulcsfontosságú védelmi projektjei zsíros megrendeléseket hozhatnak új szerzeményének. A gdyniai hadihajógyár az utóbbi években a hadügyminisztérium építési és javítási megrendeléseit teljesítette.

Területe 325 ezer négyzetméter (a WestEnd City Center több mint másfélszerese), hozzá tartozik az ország egyik legnagyobb dokkja, rendelkezik hajóemelőkkel és különleges építőállomásokkal is. A PGZ ezzel a vásárlással a Dél- Baltikum hajóiparának egyik legfontosabb szereplője lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gmihaly621, 2017.06.03 09:46

Náluk nemcsak képletesen vannak a spájzban az oroszok, mert a Kalinyingrádi (Królewieci) Oblaszty a közvetlen szomszédjuk. Az egykori oroszföldi lengyel hódításokból a kocka többszöri megfordultával ez az aktuális végeredmény jött ki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html