Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fizetések tekintetében a három ország, Csehország, Magyarország és Szlovákia közül az utóbbi került ki győztesen. A profesia.sk bértarifákkal foglalkozó szlovák webportál felmérése szerint a szlovákok többet keresnek, mint közvetlen szomszédaik.

Az online felmérést végző szakemberek megállapították, hogy Szlovákiában 861 euró az átlagbér, Csehországban 22 979 cseh korona, Magyarországon pedig 228 597 forint.

Az aktuális árfolyam alapján való átszámítást követően kiderült, hogy Szlovákiában a legmagasabbak a fizetések. Az emberek átlagban 3 százalékkal keresnek többet, mint Csehországban. A cseheknél euróra átszámítva 838 euróra jön ki az átlagbér, ami 23 euróval kevesebb, mint Szlovákiában. Magyarországon viszont a szlovákiai átlagtól 117 euróval alacsonyabb a havi kereset.

A csehországi és szlovákiai bérek közötti különbség oka a cseh korona meggyengülése. Korábban fordított volt a helyzet. Ma szinte valamennyi munkabeosztásra érvényes, hogy a szlovákiai bérek magasabbak. Egyedüli kivételt a nem műszaki irányzatú foglalkozásokat űző szakképzett alkalmazottak képeznek, mint például az egészségügyben, az önkormányzatoknál, vagy a marketing és az üzlet terén dolgozók - írja a profesia.sk.

A cseh önkormányzatok alkalmazottainak átlagfizetése 797 euró, míg Szlovákiában 740. Többet keresnek az oktatásügyi alkalmazottak, az alap-, közép- és főiskolákon dolgozók is. Átlagfizetésük Csehországban eléri a 758 eurót, míg Szlovákiában csupán 707 euró.

A portál információ szerint Magyarországra éri meg a legkevésbé dolgozni menni. Az átlagbérek szinte minden munkabeosztásban alacsonyabbak, a fizetések között különbségek az átszámítást követően elérik a 25 százalékot is. Magyarországon a gyógyszeriparban, államigazgatásban vagy a termelésben dolgozók kaphatnak magasabb béreket.

Összehasonlításképpen néhány érdekes adat: Az irodai munkaerők bére Szlovákiában 650 euró, Csehországban 646, Magyarországon 506. A szlovákiai szakképzett munkások és a szolgáltatásokban dolgozók átlagbére 612, Csehországban 614, míg Magyarországon csupán 489 euró. A top menedzserek bérezése között Szlovákia és Csehország között elenyésző a különbség, egyaránt 2500 és 2600 euró közötti összeget visznek haza. Magyarországon a bérük 20 százalékkal kevesebb, 2065 euró. Hasonló a helyzet a segédmunkák tekintetében is. Míg Szlovákiában 490 euró az átlagbérük, Csehországban 488, Magyarországon mindössze 400 euró.